Zdravlje

Klinika za kardiologiju nije prekidala svoj rad. Liste čekanja i u otežanim uslovima smanjene

Na Klinici za kardiologiju je od početka godine urađeno preko 10.000 pregleda, specijalističkih u ambulantnim uslovima, ali i u prijemnoj ambulanti. Preko 6.500 pregleda je urađeno samo u prijemnoj ambulanti, uprkos tome što i ova klinika od marta meseca radi u drugačijim, otežanim uslovima zbog velike pandemije koronavirusa.

Prema rečima direktora ove klinike dr Tomislava Kostića prostor za prijem i preglem pacijenata je bio limitiran. Klinika je raspolagala i daleko manjim brojem postelja.

“Od marta mi radimo u vanrednim okolnostima, koji su se nastavili do današnjeg dana, ali uprkos tome smo uspeli da nastavimo da primamo pre svega najhitnije pacijente. To su pacijenti sa akutnim infarktom miokarda i poremećajima srčanog ritma. Takođe smo uspeli da omogućimo pacijentima da u ambulantnim uslovima urade neke dijagnostičke procedure, pre svega mislim na ultrazvučne preglede. Od početka godine urađeno je oko 3.000 ultrazvučnih pregleda i preko 700 koronarografija, 500 interventnih procedura sa akutnim infarktom miokarda i oko 270 ugradnji pejsmekera”, kazao je Kostić Niškim Vestima.

To znači da je ova klinika nastavila da smanjuje liste čekanja i može da se pohvali da je lista čekanja u Nišu najmanja u odnosu na velike angio centre i pejsmeker centre u Srbiji.

“Za koronarografiju se termini dobijaju već početkom septembra, što do sada nije bio slučaj. Uprkos epidemiji i novim uslovima rada nastavili smo da radimo i da smanjujemo liste čekanja, tako da mogu da kažem da se taj proces neometano nastavlja, naravno uz poštovanje svih mera i nešto drugačiju pripremu pacijenta. Ono moraju da imaju urađen serološki test, uz kompletnu pripremu koja je i ranije bila potrebna”, isakao je Kostić.

On je rekao da je ponosan na to što su medicinski radnici Klinike za kardiologiju aktivno uključeni u rad kovid bolnica.

“Naše osoblje je aktivno uključeno za lečenje pacijenata u kovid bolnicama. Tu pre svega mislim na odličan kadar medicinskih sestara i tehničara, ali i lekara. Samim tim naš rad se sprovodi u otežanim uslovima, pre svega prostornim, jer se sada nalazimo u staroj zgradi interne klinike, sa mnogo manjim brojem postelja. Na raspolaganju nam je samo 13 postelja, ali sam zahvalan i Klinici za kardiohirurgiju jer je određeni broj pacijenata i kod njih hospitalizovan”, kaže Kostić.

I epidemiološka situacija na klinici je stabilna. Sprovode se stroge mere prevencije kada su u pitanju prijemi pacijenta, ali i kada su zaposleni u pitanju. Trenutno među zaposlenima nema obolelih od kovida. Bilo je u jednom talasu epidemije par sporadičnih slučajeva, ali van bolnice i ne intrahospitalno, zaključio je prvi čovek Klinike za kardiologiju u Nišu.

Pročitajte još:

Drastičan porast pacijenata kojima je neophodno ugraditi pejsmeker (VIDEO)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Naj bolji kolektiv i naj bolja organizacija u Kliničkom centru…Da su i druge klinike takve gde bi nam bio kraj….Naklon do poda…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com