Društvo

Na Sajmu sve za poslednji ispraćaj, od krsta do sanduka i frižidera za hlađenje pokojnika

Mrtvački sanduci, kovčezi, krstovi, pokrovi, venci, frižideri za hlađenje pokojnika i kolica za prevoz samo su deo onoga što je izloženo u niškoj Hali „Čair“ na Drugom Sajmu pogrebne i prateće opreme.

 Svoje proizvode i usluge izložilo je 35 izlagača iz Srbije i Bugarske, tako da su sajamsku manifestaciju zajedno, presecanjem crvene vrpce, otvorili predsednik udruženja pogrebnika Srbije Ivan Stanisavljević i bugarski konzul u Nišu Petar Danov.

Oni su potom zajedno isekli i tortu u obliku krsta i poželeli učesnicima uspešno učešće na sajmu i nove poslovne kontakte. Stanisavljević je istakao da je osnovni cilj sajma umrežavanje i saradnja kako pogrebnika tako i ljudi koji se bave ovom delatnošću.

„Uvideli smo da se mnoge kolege ne poznaju i ne znaju da postoje neki proizvođači pogrebne i prateće opreme. Sada će se upoznati i moći će da prošire svoj biznis“, izjavio je Stanisavljević.

On je kazao da kod nas u Srbiji još postoje predsrasude o proizvodnji pogrebne opreme i organizovanju sajm, i dodao da je nedavno u Bolonji završen sajam koji je okupio 2.000 proizvođača pogrebne opreme, a koji je posetilo više desetina hiljada ljudi.

Prema njegovim rečima, naša zemlja ima razvijenu industriju pogrebne opreme, a poslednji put su proizvođači imali priliku da predstave svoje proizvode u Nišu, na sajmu koji je organizovan 2016. godine.

„Reč je o ozbiljnoj industriji koja u našoj zemlji zapošljava više hiljada ljudi, a o kojoj se uglavnom vrlo malo zna. Osim što je izvor prihoda za brojne porodice, ova delatnost utiče i na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnju boja i lakova“, rekao je Stanisavljević.

Na sajmu, kako su istakli izlagači, izloženo je bukvalno sve ono što je potrebno za ispraćaj pokojnika na večni počinak i to po vrlo raznolikim cenama.

Cenu kako kažu određuje dubina džepa, ali i velična pokojnika. Sanduci su jeftiniji, ali manji, dok su kovčezi veći, bogatije ukrašeni i skuplji, tako da se sanduk može da kupi već i za 30.000 dinara, dok cena kovčega može da dostigne i 500.000 dinara.

Boban Šaronjić iz Aleksandrovca Župskog rekao je da se proizvodnjom krstova za sahrane bavi već skoro 19 godina i to je njegov prvi privatni biznis.

„Konkurencija je ogromna, ali ako se radi profesionalno i kvalitetno, posla ima. Pogrebne krstove moja firma izrađuje isključivo od bukve i hrasta“, kazao je Šaronjić.

Melinda Kokai Mernjak direktorka firme „Usluga“ iz Bačke Topole takođe je potvrdila da je konkurencija u Srbiji izuzetno velika.

„U Vojvodini postoje tri velike firme koje se bave proizvodnjom pogrebne opreme, ali svako malo mesto ima stolara koje pravi sanduke. Naša firma je primer uspešne privatizacije društvenog preduzeća. Mi sada imamo 110 radnika. Kod nas trupac uđe sa jedne strane pogona, a sa druge izađe gotov proizvod, sanduk ili pogrebni krst“, kazala je Kokao Mernjak.

Đorđe Kostić iz Kragujevca rekao je da porodična firma čiji su vlasnici njegov otac i on proizvodi pokrove i tekstil za opremanje sanduka.

„Izvozimo u Nemačku, Francusku, Sloveniju i druge evropske zemlje i razlika je ogromna. Modeli koje šijemo za sanduke i kovčege u Evropi su svedeniji i sofisticiraniji. Kod nas preovladavaju vez i čipka. Sad smo na sajmu izložili neke evropske modele prilagođene domaćim kupcima“, istakao je Kostić.

Nikola Čolakof iz bugarskog grada Plovdiva rekao je da su na sajmu izložili svoj najnoviji model frižidera za hlađenje pokojnika.

„Veoma smo zadovoljni sajmom, ima dosta firmi ovde i nadamo se dobrom biznisu. Mi od ranije već imamo klijente ovde pošto radimo već 25 godina“, izjavio je Čolakof.

Drugi sajam pogrebne i prateće opreme biće otvoren do nedelje 28. aprila. Ulaz je besplatan. Sajam je organizovan pod pokroviteljstvom grada Niša.

@niskevesti.rsSajam pogrebne opreme počeo u Nišu

♬ original sound Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com