DruštvoZdravlje

Najbolji na Balkanu! Prof. dr Kostić: Ugrađeno čak 12 najmanjih pejsmejkera na svetu, ukupno 785 (FOTO+VIDEO)

Bravo! Nema liste čekanja, samo liste zakazivanja

Na Klinici za kardiologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Niš danas je implantirana još dva, ukupno 12, takozvanih mikro pejsmekera, transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza. Prema rečima direktora ove klinike Prof. dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmekere na svetu.

Mikro pejsmejker, veličine omanje kapsule, novom, minimalno invazivnom metodom, u sali za kateterizaciju niške Klinike za kardilogiju tokom ove godine ugrađen je kod 12 pacijenata.

Pejsmeker koji je danas ugrađen kod dva pacijenta ima sve funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje. I dalje će standardna ugradnja biti dominantna, ali je bitno da će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

“Implantira se direktno unutar srčanog mišića kroz femoralnu venu. Nije klasična hirurška intervencija koja se do sada koristila. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu i Upravi Kliničkog centra mi trenutno postižemo najbolje rezultate na Balkanu”, rekao je Prof. dr Kostić.

Današnji podaci o uspešnosti su dokaz da niška klinika prati sve svetske tokove, kada je moderna kardiologija u pitanju.

“Sve ono što se ugrađaje u svetu, radi se i ovde u našem Pejsmeker centru, na koji sam ja izuzetno ponosan. Od početka godine smo ugradili 785 uređaja, što nas svrstava u veliki regionalni centar, jedan od najvećih u regionu i u Evropi”, istakao je Prof. dr Kostić za Niške Vesti i dodao da veliku zahvalnost duguje kompletnom osoblju.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com