Zdravlje

U jednom danu sedam pacijenata dobilo najmanji pejsmejker

Na Klinici za kardiologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Niš danas je implantirano još sedam, takozvanih mikro pejsmekera, transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza.

Ovo je najveći broj ovakvih implantacija u jednom danu na niškoj Klinici za kardiologiju i predstavlja značajan dan za niške kardiohirurge.

Prema rečima direktora ove klinike Prof. dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmekere na svetu.
Mikro pejsmejker, veličine omanje kapsule, novom, minimalno invazivnom metodom, u sali za kateterizaciju niške Klinike za kardilogiju tokom prošle godine ugrađen je kod 15 pacijenata, a ukupno do danas ugrađeno je 230 pejmsmejkera.

Foto: S.V.

Naime, to je posebna vrsta ugradnje pejsmejkera bez operativnog reza, kroz femoralnu venu. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i specijalnim naočarama, hirurzi su u realnom vremenu ispred sebe imali anatomiju pacijenta, što olakšava i ubrzava samu proceduru.

“Naočare i implementacije veštačke inteligencije u zdravstvu je pomogla da u realnom vremenu i toku same procedure imamo sve podatke o samom pacijentu i za svu dijagnostiku koja je rađena pre toga. Ukratko, ako smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, imamo samu anatomiju ispred sebe u realnom vremenu kad radimo zahvat, jer se ovaj zahvat radi iz arterija vena donjih ekstremiteta“, pojašnjava prof. dr Kostić.

Foto: S.V.

Zahvaljujući ovoj metodi dodatno se ubrzava prosec, pa sama intervencija može da traje i svega 20 minuta.

Kako navodi Predrag Cvetković, interventni kardiolog i šef Odeljenja za elektrostimulaciju srca, prošle godine urađeno je gotovo 900 procedura na ovoj klinici, što ih stavlja na drugo mesto u Srbiji. Od početka ove godine do danas, urađena je 231 procedura, kao i da ne postoji lista čekanja za ugradnju pejsmejkera, ne računajući zakazane termine u okviru mesec dana.

“Profesor Kostić, sa ponosom mogu da kažem je đak, koji je nadmašio učitelja i u jednom danu uradio sedam mikro najmanjih pejsmejkera na svetu, koji se ugrađuje bez operativnog reza, preko femoralne vene. Ne postoji nijedan centar u svetu u kome je ugrađeno u jednom danu više ovakvim sistema“, poručio je direktor UKC Niš i dodao da ovu Kliniku očekuje nova tehnika i tehnologija, kao i sistem koji će pomoći kod zatvaranja urođenih srčanih mana.

Pejsmejkeri koji je danas ugrađeni kod sedam pacijenata ima sve funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje. I dalje će standardna ugradnja biti dominantna, ali je bitno da će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com