Društvo

Renoviran treći sprat Klinike za kardiologiju, čija je zgrada sagrađena pre jednog veka

Rekonstrukcija zgrade niške Kardiološke klinike se nastavlja - nakon prijemnog dela u prizemlju, potpuno je renoviran i treći sprat stacionara i spreman za prijem pacijenata.

Nakon što je završena kompletna rekonstrukcija zgrade Klinike za infektivne bolesti, radovi na renoviranju nekada „zgrade internih klinika“, sada zgrade Klinike za kardiologiju UKC Niš, koja je sagrađena pre više od jednog veka, tekli su uporedo, tako da je nakon završenog renoviranja prijemnog dela u prizemlju zgrade, sada kompletno, po najmodernijim standardima, „zanovljen“ i treći sprat stacionara, jedne od najfrekventnijih organizacionih jedinica u niškom UKC, kada je reč o broju pregleda i pacijenata.

Kako je već sve spremno, već danas, ovde će biti smešteni prvi kardiološki pacijenti.

Prof. dr Tomislav Kostić, rukovodilac Klinike za kardiologiju

Prema rečima rukovodioca ove OJ, prof. dr Tomislava Kostića, ovo je ogroman napredak za nišku kardiologiju, ka kojoj gravitira ogroman broj pacijenata sa čitavog juga Srbije.

Sem što su i ranije, prema njegovim rečima bili kompletno opremljeni za prihvat pacijenata i najkomplikovanije zahvate, ovo prostorno renoviranje i proširenje kapaciteta, značiće mnogo, kako za pacijente, tako i za zaposlene.

“Zahvaljujući zalaganju države i svesrdnoj podršci Uprave niškog Univerzitetskog kliničkog centra, u polednjih par godina, počele su da se rade metode koje se rade u svim velikim svetskim centrima i na neki način, ovime polako zaokružujemo priču”, ističe prof. dr Kostić.

Prošle godine se krenulo sa implantacijom najmodernijih pejsmejkera, gde smo postali veliki regionalni centar, elektrofiziološke procedure se rade u poslednje dve godine u obimu u kojima se rade u svim velikim centrima, a u planu je i nabavka novih ultrazvučnih aparata, koji će omogućiti sve one dijagnostičke procedure koje danas moderna kardiologija nosi.

Posteljni kapaciteti same Klinike za kardiologiju UKC Niš broje ukupno 75 kreveta, zajedno za ambulantnim, odnosno invazivnim delom dijagnostike u kome je smešteno 12 bolesničkih kreveta, a kako navode u ovoj Klinici, oni su gotovo svakodnevno, popunjeni čak 95 odsto.

I prvi čovek Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Perišić, nije krio zadovoljstvo zbog ovakvog, ubrzanog renoviranja zgrade Klinike u kojoj i sam radi godinama, ali i uopšte, svih ulaganja i investicija u Ustanovu kojom rukovodi.

U međuvrmenu, završen je tender za prvi i drugi sprat zgrade, tako da se očekuje da radovi ubrzo počnu i budu gotovi već do jeseni.

Klinika za kardiologija trenutno raspolaže sa 56 postelja, što će upravo ovim renoviranjem, proširiti kapacitete koji su i predviđeni, a samim tim i omogućiti i veći broj intervencija i zbrinjavanja većeg broja pacijenata. Najavljene su i nove metode poput telemetrijskog monitoringa pejsmejkera, ali drugih, poput onih u najmodernijim ustanovama u Evropi i svetu.

Veliki deo posla urađen je iz sopstvenih sredstava Ustanove, ali i Ministarstva zdravlja i RFZO, pomogli su i  mnogi prijatelji kuće i uspešni niški privrednicima.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

    1. To sto smo dobili novi klinicki centar, ne znaci da cemo ovaj stari dinamitom razneti😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com