Zdravlje

Drastičan porast pacijenata kojima je neophodno ugraditi pejsmeker (VIDEO)

Izdata monografija "Savremeni principi pejsmeker terapije"

Povodom 45 godina elektrostimulacije u ovom regionu direktor Klinike za kardiologiju dr Tomislav Kostić sa timom lekara pripremio je i izdao monografiju “Savremeni principi pejsmeker terapije”, koju upravo on potpisuje kao urednik. Izdavač je Medicinski fakultet u Nišu.

Prema njegovim rečima počeci elektrostimulacije i same kardiologije su bili veoma teški, a kada su pacijenti u pitanju brojke su bile jednosifrene. Ulazak u novi milenijum, za nas je obeležilo osnivanje pejsmeker cenra, zahvaljujući dr Zoranu Perišiću. Prve godine od osnivanja, 2001. urađeno je 16 pejsmekera, odnosno izlečeno toliko pacijenata. Danas, na godišnjem nivou, u ovom centru se uradi oko 600 ovakvih operacija, što je dramatičan porast u odnosu na pre 20 godina, rekao je Kostić u intervjuu za Niške Vesti.

“Kardiologija je jako frekfentna grana prema kojoj gravitira veliki broj pacijenata iz ovog regiona. Osnivanje pejsmeker centra je bitno, jer on sada zbrinjava sve pacijente koji imaju problema sa određenom vrstom aritmije i kojima je neophodna ugradnja pejsmekera. Nakon velikog broja izlečenih pacijenata, gde smo koristili sve vrst pejsmekera koji se koriste u najsavremenijim zeljama sveta, mi možemo da kažemo da se Klinički centar Niš pozicionirao kao jako bitan regionalni centar, koji je u Srbiji pozicioniran odmah iza Kliničkog centra Srbije”, istakao je Kostić.

Dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju

Direktor Klinike za kardiologiju i urednik monografije kaže da u ona sublimira sve najbitnije segmente u pogledu dijagnostike i terapije ovih pacijenata, sa aspektom na srčanoj isoficijenciji, jer su oni upravo veliki problem u dijagnostici, a onda i u lečenju.

“Srbija je kada je pejsmeker terapija u pitanju napravila takav pomak da smo lideri u celom regionu. Pacijent sa juga Srbije ne mora da ide u Beograd da bi mu se uradio pejsmeker. Ukupno 22 centra danas postoje u Srbiji u kojima pacijenti mogu da dobiju pejsmeker”, objašnjava dr Kostić.

Da bi zaokružili interventnu kardiologiju u Nišu neophodna je i elektrofiziologija. Klinika za kardiologiju je odrđenu vrstu opreme dobila, ali mora dosta toga da učini da bi krenula sa ovom procedurom, jer se one južno od Beograda ne rade.

Opširnije o monografiji i pejsmeker centru pogledajte u videu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com