Društvo

Kostić nakon agonije na aerodromu u Tel Avivu: Uz hrišćansku smirenost i veru u Boga je sve prošlo kako treba

Pokloničko putovanje, grupa hodočasnika u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i Eparhije niške na čelu sa vladikom Arsenijem i vladikom Timočkim Milarionom pamtiće ceo život. Među njima bio je i direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti prof. dr Tomislav Kostić. Kako je rekao u izjavi za Niške Vesti, sve je bilo u redu, obilazak svetih mesta i Jerusalima, do samog kraja dok nije počeo rat.

Do prvih problema je došlo prilikom izlaska iz Vitlajema gde je grupa u kojoj je bio Kostić bila smeštena. Grupa koju je predvodio vladika nastavila je prema Egiptu u obilazak manastira Svete Katarine na Sinaju, a grupa od 55 Nišlija je trebalo da se vrati nazad, među kojima je 13 studenata niške Bogoslovije koji su bili na maturskoj ekskurziji, objašnjava niški doktor.

“Veliku snagu su nam dali maturanti Bogoslovije iz Niša, njih 13 koji su pevali su sve vreme pevali i u autobusu i van njega. Pevali su neke duhovne pesme, ali i “Tamo daleko” i slično.”

Prilikom samog izlaska iz Palestine javili su se i prvi problemi.

“U večernjim satima je bukvalno pucalo na sve strane. U trenutku kada smo dolazili na aerodrom došlo je do raketiranja. Morali smo da izađemo i pratimo sve instrukcije od stane izraelskih službi. Oni su se odmah tu pojavili, odveli nas do skloništa na samom aerodromu i onda je krenuo plan kako se evakuisati odatle”, svedoči Kostić.

Strah je bila prisutna sve vreme. Više od 90 posto letova je otkazano. Nije im bilo sve jedno, ali su shvatili da je u tom trenutku aerodrom najbezbednije mesto.

“Shvatili smo da je jedina nada da se nadležne strukture uključe u proces evakuacije. Nas je bilo 55, ali je bilo i dosta drugih Srba na aerodromu. Iznenađeni smo bili kada smo sleteli u Beograd i čuli da je aerodrom bombardovan samo nekoliko minuta nakon što smo poleteli”, dodao je Kostić.

On se zahvalio predseniku Aleksandru Vučiću i svim ministarstvima, a naročito ministru Nikoli Selakoviću koji je bio sve vreme na vezi sa konzulatom Srbije u Izraelu. U evakuaciju Srba bio je uključen i patrijarh Porfirije koji je sa vladikom niškim Arsenijem bio u stalnoj vezi.

“Predstavnik Konzulata nas je iz minuta u minut obaveštavao tako da nije bilo panike, ali je sama situacija i sam region u kojem smo bili bio izazovan i težak za evakuaciju. Svi smo se ponašali jako pribrano. Uz hrišćansku smirenost i veru u Boga je sve prošlo kako treba”, dodao je Kostić.

Prema Kostićevim rečima, veliku pribranost pokazali su studenti Bogoslovije, a prisustvovali su početku jednog velikog rata o kome će tek pisati istorija.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Vučića spomeni ako hoćeš (pod obavezno) a hrabri piloti ionako bi bili proglašeni za pijance da je krenulo po zlu…

  2. I,tako! Doktor i direktor nam je preneo muku koju su imali i na kraju poentirao- Hvala AV ! Bez komentara ! Nista Vladika, nista briga Izraelaca a narod koji je ostao i ceka avione, vapi da ih vrate nazad kuci !

  3. Išli turistički da se is…..đuju, a sad izigravaju velikomučenike. Ko im je plaćao ovaj kapric?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com