Društvo

Radnici Dečijeg kulturnog centra protestovali zbog spajanja te ustanove sa Divljanom

Zaposleni u Dečjem kulturnom centru (DKC) u Nišu su danas, ispred Gradske kuće protestovali zbog najavljenog spajanja te ustanove sa ustanovom “Divljana”.

Oni su istakli da je njihov jedini zahtev da Skupština grada Niša poništi odluku o spajanju Dečjeg kulturnog centra i “Divljane” u Dečji kulturno-obrazovni i rekreativni centar, jer ta odluka, kako su dodali, za njih znači gašenje DKC-a sa tradicijom dugom 75 godina i gubitak radnih mesta.

Zaposleni su pokušali da predaju zahtev gradonačelnici Niša Dragani Sotirovskoj, ali su radnici obezbeđenja odbili da ga prime i uputili ih na pisarnicu u Skupštini grada Niša.

Poverenica sindikata “Nezavisnost” u DKC-u Danijela Jončić kazala je da bi nakon spajanja “takoreći svi zaposleni u DKC-u ostali bez posla”. Prema njenim rečima, vlasti su više mislile na “Divljanu”, kada su odredili šifru delatnosti nove ustanove nego na DKC.

“Sistematizacijom radnih mesta koja je urađena za novu ustanovu mi gubimo primarnu delatnost, a i radna mesta”, rekla je Jončić.

Podsetila je da je odluka o spajanju dve ustanove doneta na sednici Skupštine grada 28. decembra, a da je 60 dana bio rok za donošenje neophodnih odluka i spajanje.

“Još nisu doneli sve odluke, a one koje su doneli, doneli su nakon isteka roka, tokom marta. Pri tom, od decembra do danas mi nismo dobili ni jedan zvaničan dokument”, istakla je Jončić.

Kazala je i da niko zaposlene u DKC nije obavestio šta se događa sa ustanovom u kojoj rade. Prema njenim rečima, zaposleni su medijima videli izjave da ne treba da brinu za posao, ali “te izjave nisu ničim potkrepljene”.

Foto: Niške Vesti

“Sačekaćemo do naredne nedelje da vidimo šta će biti sa našim zahtevom da Skupština grada poništi odluku o spajanju, a ukoliko ne budemo dobili pozitivan odgovor organizovaćemo masovniji protest, pošto imamo podršku roditelja dece koja pohađaju sekcije u DKC-u”, rekla je Jončić.

Radnica DKC Tatjana Tomanović je istakla da DKC i “Divljana” nemaju nikakvu zajedničku osnovu da bi bili jedinstvena ustanova.

“Nemamo ništa protiv “Divljane” neka grad ulaže u nju, neka je grade i neka tamo rade ljudi, ali mimo nas”, izjavila je Tomanović dok je Marina Đošić podsetila da su Dečji kulturni centar i odmaralište “Divljana” poslovali kao jedinstvena ustanova do 2010.

“Đošić je kazala da je DKC bila 10 godina sa “Divljanom”, te da to, kako je navela, nikako nije funkcionisalo i da radnici DKC nisu primali plate.

“Sve nam je već poznato i zato smo protiv spajanja”, istakla je Đošić.

Zaposleni su podsetili da DKC posluje pozitivno, dok je u poslednjih pet godina “Divljana” imala blokiran račun 1.115 dana, te su negirali da su proteklih dana imali priliku da razgovaraju o spajanju dve ustanove sa rukovodstvom grada.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je tokom gostovanja na TV Zone plus rekla da zaposleni nemaju razloga za brigu, da će nastaviti da rade kao do sada, ali da će, kako je kazala, morati da dobiju licence za rad sa decom.

Dodala je da je juče pozivala zaposlene u DKC na razgovor, ali da su, kako je rekla, odbili da dođu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com