Hronika

Od posledica udesa preminuo poznati niški vajar Ivan Felker

Poznati niški vajar Ivan Felker (74) preminuo je sinoć zbog povreda koje je zadobio u udesu koji se dogodio juče oko 7 časova u centru Niša.

Na Felkera je naletelo vozilo „opel“ dok je prelazio ulicu Milojka Lešjanina kod džamije. Hitna pomoć je intervenisala i prevezla ga do Urgentnog centra niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ali je imao brojne povrede tela usled kojih je preminuo u večernjim satima. Felkerove kolege ističu da su izgubili izuzetnog čoveka i prijatelja i izuzetnog vajara.

Podsećaju da je uradio brojna dela u zemlji i u svetu, organizovao više samostalnih i zajedničkih izložbi i osvojio niz domaćih i svetskih priznanja i nagrada.

Felker je autor jednog od simbola grada Niša skulpture Stevana Sremca, Kalče i psa Čape, česme „Puž“ u parku Čair, skulpture „Izvor“ u Niškoj Banji, spomnika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori i skulpture „Mermer i zvuci“ u Niškoj Banji.

Portrete kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović uradio u je u američkom gradu Klivlendu, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić.

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1976. godine, sa prosečnom ocenom 9,27. Član ULUS-a je od 1978. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

    1. Skulptura prkazuje Sremca i poznatog Sremčevog lovca Kalču, kao i Kalčinog psa ČapuNia

  1. Moj nekadasnji razredni , srce me boli sto se ovako zavrsilo toliko je bio dobar , da su ljudi zloupotrebili njegovu dobrotu jos u skoli , pamticu ga po dobroti 😭 , voleo nas je puno i secam se koliko je mene voleo , veoma izuzetan covek, velika dusa od coveka koji ce biti pamcen po svojoj dobroti , a njegov rad bice nam uspomena u srcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com