Društvo

(VIDEO) Lazarice pesmom kroz Mramorski Potok čuvaju tradiciju

Stari je srpski običaj koji se neguje u Dobričkim selima da devojčice obučene u nošnje iz ovog kraja, od jutarnjih sati na Lazarevu subotu, obilaze komšije i domaćinstva iz sela, igrajući i pevajući.

Lazarice su simbol proleća i najave vaskršnjih praznika uoči velikog praznika Cveti.

Mlade Lazarice su pesmom i igrom razgalile meštane Mramorskog Potoka i poželele im blagostanje i sreću. U povorci su bili i dečaci i devojčice, dečaci su imali specijalan zadatak da “brane svoje drugarice”.

Foto: Niške Vesti/S. Milenković

Po očičaju uglavnom, devojčice uoči Uskrsa na Lazarevu subotu idu od kuće do kuće, pevaju pesme koje domaćica naruči, ako ima momak za ženidbu pevaju za momka, ako devojka onda za nju.

Ako ima neka prinova ili mala deca onda za dete, može i za domaćina. Devojčice, Lazarice dobijaju jaja, novac i slatkiše.

Lazaricama se na selu i danas poklanja veća pažnja nego u gradu. Običaj nalaže da se mladim Lazaricama, sašije nešto novo i tako opremljene kreću kroz selo. POsebno je lepo, što u današnje vreme pored svih novotarija devojčice iz Mramorskog Potoka čuvaju tradiciju.

Samo neke od pesama koje su pevale ove predivne devojčice….

“Domaćine, Kostadine, mož’ li Boga da dočekaš?
Mogu, mogu, zaš’ ne mogu
Imam ovce tri iljada,
I jarence, šugarence,
Zaklašću ga, odraću ga
Dočekaću Dragog Boga?”

“Iskačajte Vlainke,
Da vidite Lazarke!
Či’je Lazar najbolji!?
Naš je Lazar najbolji!
Mesite mu pokaču…”

@niskevesti.rs Lazarice u Mramorskom Potoku pesmom kroz selo čuvaju tradiciju #lazarevasubota #vrbica #mramor #capcut ♬ original sound Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com