Društvo

Protest na bulevaru kod Kliničkog centra, građani strahuju za kuće zbog izmene GUP-a

Građani Niša koji žive na Bulevaru dr Zorana Đinđića, u neposrednoj blizini novog Univerzitetskog kliničkog centra, blokirali su danas taj bulevar i organizovali kraću protestnu šetnju zbog najavljenih izmena urbanističkog plana koje se odnose na taj deo grada.

Građani strahuju da će petim izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana biti previđena eksproprijacija zemljišta oko UKC-a i da će oni ostati bez svojih kuća i dvorišta po cenama koje su znatno niže od tržišnih.

Reč je inače o prostoru koji je 1958. godine nacionalizovan Zakonom o nacionalizaciji, ali pošto decenijama država tu ništa nije izgradila, građani su 2012. godine ponovo u katastru upisani kao vlasnici svojih kuća i dvorišta, ali im nije dozvoljeno da na svojoj imovini grade nove objekte.

Milica Dinić, jedna od učesnica današnjeg protesta kazala je novinarima da je u kuću u kojoj sada živi dovedena kao beba, i ostarila je, a da ništa sa svojim domom nije mogla da uradi.

„Hoćemo da to bude naša imovina, a ne čas nacionalizovana, čas naša. Želimo da se jednom za svagda reši status naših kuća. Četiri generacije moje porodice ovde žive, a niko ništa nije mogao da uradi sa kućom. U ovom kraju kuće su propale, zmije su počele da se izležu po napuštenim komšijskim dovrištima, a ništa ne smemo da uradimo“, istakla je Dinić.

Ilija Dinić rekao je da već decenijama stanovnici tog dela grada nemaju miran život, jer ne mogu da trajno reše pitanje stanovanja.

„Kako stvari sada stoje, grad će nam uzeti to što imamo i neće nam omogućiti da mi direktno pregovaramo sa investitorima i dođemo do neke realne cene. Eksproprijaciju će obaviti po ceni koju oni sami odrede“, rekao je Dinić.

Aleksandar Pavićević rekao je da učestvuje u današnjoj blokadi zbog namere grada da im oduzme imovinu promenom namene zemljišta u planskoj dokumentaciji.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

„Nama se ne piše dobro. Razgovarao sam sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i ona mi je rekla da će sve biti eksproprisano i stavljeno u službu Kliničkog centra. Ne znam zašto bi to radili. Bio sam u jednoj bolnici u Parizu, svuda su oko bolnice bile kuće. Ne znam zašto ne bi bile i ovde oko Kliničkog centra. Ukoliko nam već oduzmu kuće, tražimo da nam se adekvatno plati naša imovina“, istakao je Pavićević.

Arhitetka Miodrag Stanković rekao je okupljenim građanima da će na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Niša samo biti doneta odluka o izradi petih izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, tako da će oni moći tokom javnog uvida da kažu svoje mišljenje o predloženim izmenama GUP-a.

Stanković je rekao da za sada nije javno saopšteno u čemu će se ogledati izmene i dopune GUP-a.

„Ono što zabrinjava je što na gradskom sajtu stoji da će se izmene GUP-a raditi po skraćenom postupku, a to znači da će javni uvid trajati umesto 45 dana, samo 15. Ovako važan i „osetljiv“ dokument zaslužuje punu proceduru u skladu sa zakonom. Međutim, za proteklih par godina odluke o izradi planova veoma su zloupotrebljavane, tako da ima planova koji nemaju odluku o izradi“, istakao je Stanković.

On je kazao da su u protekle tri godine tri plana generalne regulacije nezakonito promenjena.

„Tim planovima su namenu zemljišta promenili iz javne u mešovitu i tako omogućili privatnim investitorima da grade stanove. Tako smo došli do toga da je zemljište na Somborskom bulevaru koje su urbanisti 29 godina planovima čuvali za izgradnju škole dato investitorima za stanogradnju“, istakao je Stanković.

Stanari koji su danas učestvovali u protestu i blokadi predali su Skupštini grada, gradonačelnici i Komisiji za planove pismeni prigovor na odluku o izradi petih izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Znači i nova klinika mora biti srušena, a tolika gungula oko priključenja na vodovod a nema ni ulica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com