Društvo

Ljubav na prvi čvor: Ljiljana makrame tehnikom “oblači” predmete

Makrame je oblik tekstilnog proizvoda koji se pravi tehnikom vezivanja čvorova (umesto tkanja ili pletenja).

Makrame su dugo izrađivali mornari, posebno u složenim ili ukrasnim oblicima čvorova, da bi pokrili bilo šta, od drški noževa do boca ili do delova brodova.  Jedna je od najstarijh tehnika ručnog rada.

Zahvaljući internetu i brojnim tutorijalima, sa ovom sjajnom tehnikom je moguće izraditi home decor predmete, ukrasiti eksterijer, ali i izraditi razne aksesoare i nakit.

Materijali koji se obično koriste za čvoričanje su: koža, konoplja, vuna i razna druga prediva, pamučni kanapi.

Nišlijka Ljiljana Mitić iz Udruženja “Aktiv žena” ovom tehnikom se bavi još s početka osamdesetih godina prošlog veka.

Foto: Privatna arhiva

Radove ne prodaje, već ih izrađuje za “svoju dušu” i rado ih poklanja porodici i prijateljima.

Budući da je po struci tehničar arhitekture u penziji, puna je inspiracije i ideja. Makrameom ulepšava saksije, flaše, abažure za stone lampe, ali izrađuje i haljine, prsluke, kaiševe….

Foto: Privatna arhiva

“Kada sednem i počnem da radim, naiđe mi inspiracija, ali se ideja vrlo lako menja”, kazala je Ljiljana kroz smeh za Niške Vesti.

Ljiljana je samouka, a ovu, tada veoma aktuelno tehniku vezivanja čvorava videla je u časopisu čijeg se imena više i ne seća. Odlučila je da proba i uspela u tome.

“Prvo sam nasla šemu i uradila jednu veliku Makrame postavku za zid, onda za saksije. U tom časopisu je izašao princip rada i bodovi kako se radi. Uglavnom ima šest boda koje možete da kombinujete sami i pravite razne kombinacije. Bavila sam se time dok je bilo aktuelno, zatim sam pauzirala zbog posla i obaveza, ali sam ponovo počela zbog razonode”, pojašnjava ona.

Foto: Privatna arhiva

Za jedan takav predmet potrebno je oko četiri do pet sati aktivnog rada, ali se trudi da uz sve kućne poslove dnevno izdvoji bar sat ili dva, tako da joj je tim tempom za “oblačenje” jedne flaše potrebno bar tri dana.

Sa svojim koleginicama iz Udruženja radove često izlaže i učestvuje na raznim manifestacijama.

Foto: Privatna arhiva

Na Međunarodnom takmičenju “Stari zanati u novom ruhu” održanom u Beloj Palanci ponela je drugo mesto. Dobitnica je još nekoliko priznanja.

Tekst je deo projekta “Stari zanati-novo doba”, koji je sufinansiran od strane Gradske opštine Pantelej na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine u 2023. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com