Društvo

Stanovnici Delijskog Visa protestovali ispred Gradske kuće

Stanovnici Delijskog Visa koji su proteklih meseci 22 puta protestovali i blokirali saobraćajnice zbog nerešavanja komunalnih problema u njihovom naselju, ispunili su obećanje sa poslednjeg u nizu protesta da će se okupiti ispred Gradske kuće i sedeti tu sve dok ih gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ne pozove na sastanak ili im se ne obrati.

„Kampovanje“ stanovnika Delijskog Visa sa stočićem, stolicama i plinskim rešoom ispred Gradske kuće srećom danas nije dugo potrajalo, jer se gradonačelnica pojavila i pozvala ih na sastanak samo tridesetak minuta nakon što su se okupili.

Foto: B.Lj.

Sa sastanka su međutim izašli podeljenog mišljenja – pojedini od njih obrabreni, a pojedini obeshrabreni onim što su čuli.

Dejan Veličković, jedan od organizatora protesta, rekao je da su dobili još jedno u nizu obećanja da će ulice biti asfalitirane i da će biti rešen problem atmosferske kanalizacije, međutim, on u to ne veruje i poziva ljude da u petak ponovo protestuju.

„Već 50 godina slušamo obećanja. Dokle više? Onog momenta kada dođu u naselje i počnu da rade prestaćemo sa protestima. Obećanja na prazno više ne vrede. Navodno su počeli da rešavaju imovinske probleme neophodne za asfaltiranje, odnosno to što pojedini građani ne daju saglasnost za izgradnju ulica“, izjavio je Veličković.

Foto: B.Lj.

On je kazao da su proteklih meseci slali veći broj dopisa sa zahtevom da komunalni problemi u naselju Delijiski Vis budu rešeni, ali da nisu dobili odgovor ni na jedan dopis i danas su se prvi put sastali sa njom u Gradskoj kući.

„Još u septembru prošle godine nam je obećano da će sve ulice u našem naselju biti asfaltirane, ali asfaltirali su šest, a osam nisu. Nisu to dugačke ulice, imaju po stotinak, dvesta metara, tako da to nije velika investicija za grad. Nedopustivo je da ljudi gaze blato posle svake kiše, a radi se o naselju koje je izgrađeno pre 50 godina i pri tom je udaljeno od centra Niša samo 15 minuta vožnje“, istakao je Veličković.

Na komentare pojedinih okupljenih građana da veruju u obećanje gradonačelnice da će ulice biti asfaltirane čim se dobiju saglasnosti svih stanovnika Delijskog Visa, Veličković je rekao da mogu svakako svakog trenutka da obustave propuste i blokade, ali da bi se verovatno brzo zbog toga pokajali jer su radovi u naselju krenuli „sa mrtve tačke“ tek onda kada su krenuli da protestuju.

Mira Petrović, stanovnica Delijskog Visa kazala je da su građani bili spremni da idu pešice auto-putem do Beograda kod predsednika Srbije da ih gradonačelnica nije danas primila na sastanak.

„Zaista smo ogorčeni što već decenijama gazimo blato do kolena kada je kiša, a prašinu kada je suša. Od kada su ulice nasipali rizlom od prašine ne možemo da otvorimo prozore, ne možemo da sedimo u dvorištu. Mi smo pri tome legalno izgradili kuće, plaćamo porez i sve račune. Kad ne platiš račune oni ti pošalju izvršitelje ne možeš da se otkupiš, a to što nemamo asfalt u ulici nikom ništa. Međutim, sada nakon sastanka verujem da će naš problem biti rešen. Gradonačelnica nam je rekla da su oni preuzeli da razreše to što dve sestre neće da potpišu da ulica bude asfaltirana. Čim se to reši mašine će da dođu u naselje“, kazala je Petrović.

Foto: B.Lj.

Okupljeni građani su kazali da im je spomenuto i to što na njihove proteste i blokade dolaze pojedini predstavnici opozicije. Kako su istakli, oni nikome ne mogu da zabrane da im se pridruži, ali su njihovi protesti građanski i organizovani samo sa ciljem da dobiju uslove za život kakve imaju ostali stanovnici Niša.

Blokade belevara koje se dešavaju nedeljama unazad dodatno ometaju život ostalim Nišlijama, koji se često dovijaju kako da stignu na svoja odredišta.

“Svake nedelje kada meštani Delijskog Visa blokiraju bulevar, ja moram da idem preko Trošarine i Elektronske industrije kako bi stigao u svoje naselje. Raspitujem se danima kada je blokada da li je ove nedelje dva dana ili jedan, tempiram vreme prolaska…i to počinje već stvarno da mi smeta. Neka se dogovore kako znaju i umeju i neka ne blokiraju pola grada”, rekao je za Niške Vesti Saša Đorđević, koji živi u Suvom Dolu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com