Društvo

Strah Nišlija kod Kliničkog centra opravdan: Biće eksproprijacije

Strahovanja stanovnika Niša koji žive u neposrednoj blizini Univerzitetskog kliničkog centra da će im kuće biti eskpropirisane, odnosno ponovo „nacionalizovan“ zbog čega su pre dva dana protestovali i blokirali Bulevar dr Zorana Đinđića pokazala su se opravdana.

Direktor Zavoda za urbanizam Niš Ivan Grmuša rekao je na poslednjem zasedanju Skupštine grada da će biti eksproprijacije, ali nije mogao da kaže da li će ceo potez oko UKC Niš biti eksproprisan ili samo jedan deo.

Ivan Grmuša; Foto: Niške Vesti/ B. Lj.

„To ćemo znati kada završimo izmene Generalnog urbanističkog plana i izmene Plana generalne regulacije Medijane. Izmenama planova predviđena je pre svega izgradnja porodilišta na prostoru gde je sada Hitna pomoć i izgradnja Dečije interne klinike. Deo grada oko Kliničkog centra jeste u obuhvatu planova, ali se tu planira pre svega izgradnja saobraćajnica. Izgradnjom novih objekata u krugu novog i starog Kliničkog centra povećava se saobraćaj i funkcionisaće na tom prostoru“, istakao je Grmuša.

On je rekao da će na prostoru u neposrednoj blizini novog UKC biti ulica koja će tu zdravstvenu ustanovu povezati najpre sa Bulevarom dr Zorana Đinđića, a kasnije za Južni bulevar.

Stanovnici naselja u neposrednoj blizini Kliničkog centra u sredu su blokirali saobraćaj na Bulevaru Zorana Đinđića u Nišu, protestujući zbog „pokušaja“ grada da, kako su kazali, otme 24,5 hektara njihovih kuća na izuzetno povoljnoj lokaciji i pretvori u javnu svojinu koju bi potom dali ili prodali investitorima.

Okupljeni su održali konferenciju za novinare na otvorenom i organizovali protestnu šetnju, jer kako su kazali, grad Niš namerava da im protivzakonito oduzme parcele koje su u katastru upisane kao njihovo vlasništvo, a na kojima su njihove legano izgrađene kuće, zarad „sumnjivih interesa potencijalnih investitora“.

Oni su kazali da veruju da grad planira da ovu lokaciju obezbedi za Lidl, pošto su, kako su rekli, kod njih već dolazili predstavnici agencije koja zastupa tu kompaniju, raspitivali se da li su voljni da im prodaju parcele i najavili razgovore sa gradom.

Podsetili su da su im kuće i dvorišta 1958. godine nacionalizovani Zakonom o nacionalizaciji, ali pošto decenijama država tu ništa nije izgradila, građani su 2012. godine ponovo u katastru upisani kao vlasnici svojih kuća i dvorišta, ali im nije dozvoljeno da na svojoj imovini grade nove objekte. Građani su istakli da im posle jedne neuspele nacionalizacije, sada preti nova, ali da neće tek tako odustati od svojih kuća koje su im precdi ostavili u nasleđe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com