Društvo

Počeli radovi na sanaciji spomenika Čegar

Počeli su radovi na sanaciji spomenika Čegar, a završetak se očekuje do kraja aprila.

Projekat sanacije spomenika Čegar sprovodi niški Zavod za zaštitu spomenika kulture, a finansira ga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto; Screenshot FB Andriana Anastasov, gradska većnica za kulturu

Ovaj projekat tiče se sanacije spomenika, ali Zavod ima u planu i sprovođenje projekta za adaptaciju parternog uređenja.

“Radovi će se odvijati u zavisnosti od toga koliko finansijskih sredstava bude izdvojeno, ali će projekat svakako biti završen”, kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Skeke-na-spomeniku-cegar.jpg
Foto; Screenshot FB Andriana Anastasov, gradska većnica za kulturu

Podsetimo, na Sretenje, Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je i višedecenijski čuvar spomenika na Čergu, Selimir Marković za izuzetne zasluge i postignute rezultate u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa.

31. maja 1809. godine na brdu Čegar kod Niša u Prvom srpskom ustanku poginuo je srpski vojvoda Stevan Sinđelić. Da bi zaustavio Turke koji su prodrli u srpsko utvrđenje, on je zapalio skladište municije i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli srpski i turski vojnici. Turci su glave srpskih ustanika ugradili u Ćele-kulu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com