Društvo

Biće izgrađen objekat na Čegru za multimedijalni prikaz

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković juče je obišao radove na restauraciji spomenika na Čegru koje finansira ovo ministarstvo.

Za radove koji su u toku i koji obuhvataju unutrašnje uređene, ali i uređenje fasade, krova i drvenarije izdvojeno je 4,3 miliona. Oko 700.000 dinara je opredeljeno za parterno uređenje.

„Za manje od dva meseca ovaj kompleks će dočekati spremno proslavu 215. godišnjice čuvene Čegarske bitke. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ove radove je uložilo preko 5 miliona dinara“, rekao je ministar Nikola Selaković.

Istorijski važni objekti u Srbiji dobiće i objekat s multimedijalnim sadržajima, a Čegar će biti prvi.

„Ideja Ministarstva za rad jeste da se u okviru ovog kompleksa bliže parkingu podigne jedan objekat sa savremenim multimedijalnim sadržajima, koji će svim posetiocima Čegra, naročito onim najmlađim, koji dolaze u sklopu đačkih ekskurzija, dočarati samu atmosferu Čegarske bitke“, dodao je Selaković.

Selomir Sele Marković, poznatiji kao Čika Sele, domaćin Kompleksa je istakao da je nezadovoljan oštećenim mozaikom i pozvao nadležne da pomognu.

„Još u projektu iz 1989. je bila Srpska kuća na Čegru. Nije svaki dan lep – kiše, vetrovi. Srpčići dragi dođu iz autobusa i nemaju gde da uđu u toplo i čisto. Na slikama treba da budu srpski velikani – Sveti Sava i redom Nemanjići. Treba mladi da uče na lep način i da uživaju u filmu. Sad će uz pomoć modernih tehnologija da nauče nešto. Uvek je moj cilj bio podizanje patriotizma kod mladih“, naveo je Čika Sele.

Spomen-kompleks na Čegru sprema se za obeležavanje 215. godišnjice Čegarske bitke koja je 31. maja.

,,Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolu Selakovića, dočekali smo na Čegru, tamo gde je pre manje od godinu dana obećao da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uložiti u obnovu spomen kompleksa i to obećanje, na veliku radost svih nas u Nišu, i ispunio”, poručio je načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović koji je sa ministrom Selakovićem obišao radove na tom spomeniku.

Iz Grada Niša su najavili da će biti uređeno i stepenište koje vodi do crkve, kao i parking i sam put do Čegra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com