Društvo

DRŽAVNA CEREMONIJA: Obeležena 214. godišnjica boja na Čegru

Na današnji dan, 31. maja 1809. godine na brdu Čegar kod Niša u Prvom srpskom ustanku poginuo je srpski vojvoda Stevan Sinđelić. Da bi zaustavio Turke koji su prodrli u srpsko utvrđenje, on je zapalio skladište municije i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli srpski i turski vojnici. Turci su glave srpskih ustanika ugradili u Ćele-kulu. Parastosom i polaganjem venaca, obeležena je 214. godišnjice bitke na Čegru. Tom prilikom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, najavio je obnovu spomenika.

Ceremoniji su pored ministra, prisustvovali i Njegovo preosveštenstvo episkop Niški Arsenije,  državni sekretar Zoran Antić, gradonačelnica, predsednik skupštine Grada Niša dr Boban Džunić, predstavnici Gradskih Opština i raznih udruženja iz čitave Srbije.

„Čegarska bitka je ostala upamćena po nesvakidašnjem junaštvu srpskih ustanika na čelu sa resavskim vojvodom Stevanom Sinđelićem. Ljudima koji su bili spremni da daju sopstveni život, ali ne i da izgube slobodu za koju su se borili. Treba da govorimo i o drugim stvarima i da izvučemo pouke, koje čitavim budućim pokolenjima našeg roda treba da budu večiti putokaz. Sloboda je bila tako blizu a tako daleko, čitavih 69 godina se čekalo. Postavlja se pitanje zašto Nišlije nisu osetile duh slobode daleke 1809. godine, kao ostali gradovi u Srbiji. Odgovor na to jeste tadašnje srpsko nejedinstvo”, kazao je Selaković i dodao da preuzima obavezu u ime države i Grada da spomenik, kojeg je nagrizlo vreme obnovi kako bi zasijao onim sjajem kojim sijaju čegarski junaci.

Deseto koleno, Stevana Sinđelića, koji je dobio ime nosi ime poznatog junaka i ove godine došao je iz sela Grabovac kod Svilajnca da oda počast.

“Moj deda je bio heroj, dobio sam i ime po njemu i ponosim se time. Kada se predstavim svuda izazovem različite reakcije, uglavnom pitaju da li sam njegov potomak. U mom selu se priča puno o njemu“, ponosno kaže Stevan Sinđelić iz sela Grabovca.

 

Vidimir Veljković, pilot i pukovnik u penziji i predsednik Skupštine SUBNOR-a Grada Niša ističe da se pored junaštva srpskih boraca, mora pomenuti i nesloga među ustaničkim vojvodama, što je dovelo do propasti prve srpske revolucije.

“Te istorijske činjenice podsećaju da u današnje vreme, kada takođe vlada nesloga, ne smemo to sebi da dozvolimo”, poručuje Veljković.

Bitka na Čegru

Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka, 31. maja 1809. godine na brdu Čegar (potkovica, stopalo) kod sela Kamenica nadomak Niša.

Svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić.

Kada je shvatio da ne može da  pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta. U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka.

Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš.

U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Zbog poraza na Čegru, Karađorđe je morao da odustane od pohoda u Staru Srbiju, a rumelijski vezir je osvojio celu istočnu Srbiju do Velike Morave, gde je Karađorđe sa naporom uspeo da organizuje odbranu.

Zima je takođe pomogla ustanicima, pa su se Turci povukli iz istočne Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com