Društvo

Episkop niški, “Kerber”, Selomir i dva lekara odlikovani na Sretenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras, povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, odlikovanja za više od 100 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima su brojne diplomate, akademici, lekari, sportisti, glumci, muzičari.

Među više od stotinu odlikovanih su i episkop niški Arsenije koji je odlikovan Sretenjskim ordenom, dr Zoran Radovanović, radiolog i bivši direktor KC Niš, akademik Ninoslav Radovanović, grupa “Kerber” i Selomir Marković, dugogodišnji čuvar i domaćin kompleksa Čegar.

Episkop niški Arsenije primio je Sretenski orden drugog stepena. Priznanje mu je uručeno za aktivan doprinos duhovnom razvoju Eparhije niške, unapređivanje hrišćanske kulture i umetnosti, kao i za predani rad za povezivanje ličnosti, institucija posvećenih negovanju hrišćanskog kulturnog identiteta.

Sretenjski orden prvog stepena u oblasti nauke, najviše državno priznanje pripalo je akademiku Ninoslavu Radovanoviću iz Niške Banje, redovnom članu Srpske akademije nauka i umetnosti, kardiohirurgu.

Karađorđeva zvezda drugog stepena pripala je Zoranu Radovanoviću, radiologu iz Niša.

Rok grupa „Kerber“ odlikovana je zlatnom medaljom za zasluge povodom 40 godina rada, a nagradu je primio frontmen grupe Goran Šepa Gale. Podsetimo, frontmen grupe “Kerber”, Goran Šepa Gale ovogodišnji je laureat nagrade 11. januar.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je i višedecenijski čuvar spomenika na Čergu, Selimir Marković za izuzetne zasluge i postignute rezultate u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa.

Vučić je na prijemu u zgradi Predsedništva ocenio je da Sretenje, dan kada je 1804. godine u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine u Kragujevcu donet prvi savremeni (Sretenjski) ustav Srbije, predstavlja najvažniji datum, “crveno slovo”, u verskom, političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Prema njegovim rečima, dva najvažnija događaja u osnivanju moderne srpske države bili su oslobodilačka revolucija, a drugi organizacija i uređenje države.

Predsednik Vučić; Foto: Prinscreen

“I jedan i drugi su tesno povezani, uslovljavaju se međusobno. Ta veza su ljudi, oni koji su imali snage da oba velika posla iznesu, pa i po cenu sopstvene žrtve. Oni, čiji su snovi bili toliko veliki, da bi morali biti ostvareni. Srbija danas nije ništa drugo, nego odsjaj one vatre koja je u njima gorela”, naveo je predsednik Srbije.

Govoreći o ljudima zaslužnim za Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav, voždu Karađorđu Petroviću, knezu Milošu Obrenoviću, Vučić je upitao da li se društvo odužilo tim ljudima.

“Kako je završio Karađorđe? Da li je Miloš bolje završio, u progonstvu? A posle, vek i po progonjeni kroz naše udžbenike, knjige i sve ono kroz šta smo decu učili. Jesu li njihovi naslednici bolje prošli? Čitavu dinastiju smo ukinuli sami, svojevoljno i time se hvalili”, naveo je Vučić.

Vučić je naveo da su biste Karađorđa i Miloša Obrenovića uklonjene 1905. godine iz Pariske ulice i da se danas nalaze u Patrijaršiji, kojoj je uputio zahtev da se pronađe način da te biste budu vraćene na mesto.

Dodao je da su sada prvi put, u Predsedništvu, zajedno izložene slike Karađorđa i Miloša Obrenovića, zato što i od jednog i od drugog treba da se nauči kako da se drži danas “u ne lakim vremenima”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Чињеница је да Музеј треба стручно да ради то што Селомир импровизује на Чегру. Пратеће циркусе боље не коментарисати. Парадокс је награђивати оба субјекта неосновано.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com