Društvo

Spomenik na Čegru ponovo u punom sjaju, obnova završena pre roka

 Posle više godina planiranja i odlaganja, spomen-kompleks na Čegru obnovljen je i dočekuje posetioce “u novom ruhu” - sa uređenom fasadom, krovom, spetenicama i topovima kojima su zamenjeni točkovi i koji su ofarbani.

Rok za završetak obnove bio je 20. april, ali su radovi završeni i pre roka, a krenuli su u tokom februara.

Prema prvobitnoj najavi, obnova spomenika koštala je 3,5 miliona dinara.

Foto: Čegar/Niške Vesti/B.Lj.

Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture rekonstrukciju spomenika uradio je sa Opštinom Pantelej, Gradom Nišom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predsednica Opštine Pantelej Nataša Stanković najavila je uređenje parkinga i stepeništa od spomenika na Čegru do Crkve svete Petke gde su se vojvoda Stevan Sinđelić i njegovi vojnici pričestili uoči boja, a najavljeno je i proširenje i obnovu puta do Čegra kako bi se olakšao dolazak turističkih autobusa.

Foto: Čegar/Niške Vesti/B.Lj.

Spomen-kompleks na Čegru podignut je 1927. godine u spomen na vojvodu Stevana Siniđelića i 3.000 srpskih ustanika poginulih u borbama za oslobođenje Niša 1809. godine. Kada je tokom bitke na Čegru, bez obećane pomoći ostalih srpskih vojvoda, snage Stevana Sinđelića 30. maja 1809. godine opkolilo 16.000 osmanlijskih vojnika, on je pucao u barutanu i izazvao eksploziju u kojoj je poginuo zajedno sa svojim vojnicima.

Foto: Čegar/Niške Vesti/B.Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ovo je zaista lepa vest. Ovaj kulturno istorijski spomenik je biser Niša.
    Hvala Selimiru Markovicu, čuvaru i
    kustosu ove naše svetinje za sve godine provedene na Čegru. Živ bio
    na mnogaja ljeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com