Društvo

Dirljiva priča o junaštvu Dejana Mitića na godišnjicu smrti

Rođen u Nišu, iz sela Trupale - četvrt veka od pogibije

Juče je na groblju bio pomen ovom stradalom niškom borcu sa Košara, a danas ga se prijatelji i porodica sećaju i pominju po junaštvu. Mitića pamte i spominju i mnogi koji ga nisu poznavali jer se priča o njegovom stradanju prosto doživljava kao tužnu filmsku priču.

Mitić je podoficirsku školu završio u Požarevcu, a onda je raspoređen u Kosovsku Mitrovicu, u 125.mtbr. Rat ga je, sa brigadom, odveo u reon karaule Košare.

U jednoj od akcija pomoći obezbeđivanja granice, 16. aprila 1999. godine, teško je ranjen. Njegovi vojnici, saborci, su ga na šatorskom krilu vukli do sigurnijeg položaja.

“Kad je pala noć, izdao je naredbu svojim borcima da se izvuku, a njega ostave, uz reči da je on gotov, ali da ne moraju i oni da ginu. Predao im je oficirsku torbicu i dokumenta, a od njih je uzeo dodatnu municiju i bombe. Privukao je neprijatelja na sebe i svoj položaj, omogućivši svojim vojnicima da se bezbedno izvuku. Teroristi su pokušali da ga uhvate živog, ali, poput vojvode Stevana Sinđelića aktivirao je bombe i s sobom poveo desetak šiptarskih terorista”, priča za Niške Vesti, profesor istorije Srđan Veselinović.

Njegovi vojnici su cele noći pešačili do karaule Morina, gde su se pridružili srpskoj vojsci. Istog dana kad je poginuo, njegov rođeni brat je dobio ćerku. Nazvali su je po stricu heroju.

Njegovo junaštvo i žrtva za druge nam govori da ovaj narod još uvek ima Obiliće i Sinđeliće, završava profesor Veselinović.

U čast stradalom heroju sa Košara Gradska opština Crveni Krst finansiraće izradu spomenika stradalom heroju sa Košara Dejanu Mitiću iz Trupala.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com