Društvo

Bela ruža za profesora Felkera: Nišlije se opaštaju od voljenog profesora

Tragično stradali Ivan Felker jedan je od najpoznatijih vajara u Nišu.

Poznati niški vajar Ivan Felker (74) preminuo je sinoć zbog povreda koje je zadobio u udesu koji se dogodio juče u centru Niša.

Kako je ova vest rastužila brojne Nišlije, na društvenim mrežama se čitavog dana sugrađani opraštaju od uvaženog profesora. Ono što je posebno dirnulo je i ostavljena bela ruža na spomeniku-skulpturi koju je uradio profesor Felker a koja je jedan od prepoznatljivih simbola Niša.

Ovu dirljivu fotografiju objavilo je Udruženje turističkih vodiča Niša, čiji su vodiči upravo danas do samog spomenika doveli grupu turista i tu zatekli ostavljenu belu ružu kao spomen i zahvalnost profesoru Felkeru za sve što je uradio za Niš i sugrađane, njegove komšije.

Felkerove kolege ističu da su izgubili izuzetnog čoveka i izuzetnog vajara. Podsećaju da je uradio brojna dela u zemlji i u svetu, organizovao više samostalnih i zajedničkih izložbi i osvojio niz domaćih i svetskih priznanja i nagrada. Felker je autor jednog od simbola grada Niša skulpture Stevana Sremca, Kalče i psa Čape česme „Puž“ u parku Čair, skulpture „Izvor“ u Niškoj Banji, spomnika srpskom vojniku iz Prvog svetskog rata na Mokroj gori, skulpture „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu i skulpture „Dvoglavi orao“ u Sokobanji. Portrete kralja Petra, Stevana Mokranjca, Vuka Karadžića, Mileve Marić, Milutina Milankovića i Nadežde Petrović uradio u je u američkom gradu Klivlendu, a u Cirihu je uradio spomen ploču Milevi Marić. Ivan Felker završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1976. godine, sa prosečnom ocenom 9,27.

Više javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je danas da će protiv Nišlije A.A. (47) biti podneta krivična prijava zbog teškog dela protiv bezbednosti u saobraćaju zbog toga što je svojim „opelom“ juče oko 7.05 časova oborio Ivana Felkera (74) koji je sinoć oko 22 časa preminuo u Univerzitetskom klinikom centru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com