DruštvoKultura

Pokloni za najmlađe na “Vrbice” od Gradske opštine Medijane

Gradska opština Medijana i ove godine, podelom poklona najmlađima, u subotu 27. aprila u 10 sati i 30 minuta, u porti Hrama Sv.cara Konstantina i carice Jelene, obeležava Lazarevu subotu.

Na Vrbicu, kako se ovaj praznik u narodu još zove, najveća niška opština tradicionalno u saradnji sa sveštenstvom Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“, najmlađim sugrađanima poklanja zvončiće, venčiće i knjige, sa 15. Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Hrišćanski praznik, Lazareva subota, praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj, sa ostacima verovanja, u kojima vrba zbog svog bujnog rasta, ima veliki značaj u narodnom životu.

Ovog dana, bere se olistalo pruće od vrbe, preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle.

Inače, Lazareva subota, koja pada uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com