Društvo

Ne zna se gde će završiti bogata zbirka Galerije “Srbija”

Gradske vlasti dale su rok od svega nedelju dana Galeriji „Srbija“ da iseli i napusti prostorije u centru grada, a novi prostor za 1500 dela dragocenih umetničke dela, još uvek nisu pronašli.

Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU) je u ponedeljak, 22. maja dobila upozorenje Uprave za imovinu grada Niša da do 1. juna napusti galerijski prostor “Srbija”, te da ima manje od sedam dana da iseli sav fond koji poseduje.

Kako objašnjavaju u Galeriji, u njihovom zdanju nalazi se i depo koji broji mnogo slika, skulptura, grafike, koji mora da se čuva pod posebnim uslovim.

Preko 1500 dela u skladištu

“U našoj zbirci nalaze se i dela Ivana Tabakovića, Miće Popovića, Stojana Ćelića, Predraga Milosavljevića i mnogih drugih od te najstarije generacije umetnika pa do danas. I u ovom trenutku smo potpuno zatečeni ovakvim stavom grada”, kaže Milica Todorović iz galerije “Srbija”.

Kažu da im je Grad ranije nudio neke druge prostorije na korišće, ali da se nije vodilo računa o tome da taj prostor mora da zadovolji određene uslove.

“Mora se voditi računa da prostor nije vlažan, da se greje u zimskim uslovima, jer se slike ne mogu čuvati u suterenskim prostorijama kakve su do sada nuđene”, objašnjava Todorovićeva.

Galerija “Srbija”, foto. J.Ćosin

Ističe da su predlagali i neku vrstu kompenzacije, da Grad plaća zakup vlasnicima, ali da vlast za tako nešto nije bila zainteresovana.

“Nažalost Grad Niš nije bio raspoložen za takve opcije niti je stupio na vreme u kontakt sa sadašnjim vlasnicima, ništa nije ponudio”, kažu u Galeriji.

Izložbeni prostor Galerije seli se u Oficirski dom?

Umesto toga Grad Galeriji nudi prostorije Oficirskog doma kao izložbeni prostor, ali ne i prostorije koje će biti skladište bogatog fonda Galerije, objašnjava većnica za kulturu Jelena Mitrovski.

“Grad je kao najizvesnije rešenje ponudio Oficirski dom za izložbeni prostor, pa da ostaje pitanje gde će se nalaziti depo, budući da su neophodni posebni uslovi za skladištenje dela. Ima nekoliko prostora u opticaju, a što je do nas učinićemo sve da se to reši na obostrano zadovoljstvo”, kaže Mirovski.

Ona dodaje da su se, iako se ovaj postupak vodi od 2013. godine, u GSLU nadali da će dobiti po zakonu koji štiti objekte kulture taj prostor, ali rešenje je sada konačno.

U Galeriji “Srbija”, najreprezentativnijem i najposećenijem izložbenom prostoru, ne samo u gradu već i u celoj zemlji do sada je priređeno više od 250 izložbi.

Dugačak je spisak umetnika koji su dolazili u Niš da bi izlagali u ovom prostoru. Pomenimo akademike Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Dušana Otaševića, umetnike internacionalne karijere Miloša Šobajića, Miodraga Cileta Marinkovića, Radovana Kragulja, Miodraga Protića.

Pre nego što je ovaj objekat predat u ruke GSLU, bio je popularna niška kafana, a zatim samousluga.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com