#AKCIJEDruštvo

Najavljena izgradnja brze pruge zabrinula stanovnike niških sela

Koliko kuća će morati da bude srušeno, koliko će vlasnici dobiti para za njih i za zemljište, da li će po istoj ceni biti eksproprisani legalizovani i nelegalizovani objekti, samo su neka od pitanja koje su stanovnici niških sela čije se kuće i imanja nalaze na trasi brze pruge koja će biti građena od Beograda do Niša postavili na današanjem javnom uvidu u prostorni plan posebne namene od Velike Plane do Niša.

Javni uvid je organizovan u Oficirskom domu, a pored predstavnika Agencije za prostorno planiranje, prisustvovali su mu i urbanisti, predstavnici gradskih ustanova i opština sa područja Nišavskog okruga preko čije će će teritorije pruga prolaziti i brojni građani.

Foto: Niške Vesti/ B. Ljubisavljević

Vlasta Đorđević, jedan od građana koji su prisustvovali javnom uvidu, rekao je da u selu Vrtištu ima vikendicu i brine da li će morati da bude srušena.

“Interesuje me da li se moja vikendica oduzima. Ne znam za sada ništa o tome, ali me advokati zovu svakog dana i nude mi zastupanje u postupku eksproprijacije. Ne znam kako su oni saznali, ali kažu da je vikendica baš na trasi nove pruge“, rekao je Đorđević.

Novica Jocić iz Vrtišta je rekao da je jedan od mnogobrojnih zabrinutih stanovnika tog sela zbog informacija koje su do sada do njih stizale.

“Saznali smo da se predviđa izgradnja nadvožnjaka visine dva dalekovoda. To bi značilo da se tri ulice u selu zatvaraju, a da bi mi kad izađemo iz kuća direktno udarali u bedem. Sada selo ima odličan pristup svim lokalnim saobraćajnicama, dok bi nakon izgradnje pruge morala bi da bude izgrađena obilaznica”, istakao je Jocić.

On je kazao da će zbog izgradnje brze pruge fudbalski klub u Vrtištu koji postoji 50 godina ostati bez svog fudbalskog terena, jednog od najboljeg u niškom kraju.

Predsednik opštine Crveni krst Miroslav Milutinović rekao je da će, prema saznanjima koja on ima, na području Trupala, Vrtišta i Popovca zbog izgradnje brze pruge morati da bude srušeno preko 30 kuća i dosta pomoćnih objekata, dok će veliki broj njiva biti oduzet.

“Zgrada u kojoj se nalazi opština Crveni krst najverovatnije će morati da bude srušena zbog izgradnje glavne železničke stanice u njenoj neposrednoj blizini”, rekao je Milutinović.

Direktor Agencije za prostorno planiranje Đorđe Milić rekao je da se javni uvid u izmene i dopune Prostornog plana područja posebne namene infrastukturnog koridora železničke pruge Beograd-Niš završava 9. aprila, a do tada svi građani koji imaju primedbe i sugestije mogu da ih dostave Gradskoj upravi u Nišu ili Agenciji za prostorno planiranje. Sednica komisije, dodao je Milić, na kojoj će se primedbe razmatrati biće održana u Jagodini 22. aprila.

“Prostornim planom će se dati strateške smernice koje će se kasnije kroz urbanističke planove grada Niša dalje razrađivati. Eksproprijacija ide po usvajanju planskog dokumenta i nakon što Vlada Srbije proglasi javni interes “, istakao je Milić.

On je kazao da se za eksproprijaciju radi posebna tehnička dokumentacija, ali nije odgovorio na pitanje novinara da li će eksproprijacija krenuti u toku ove godine.

“Cena za eksproprijaciju određuje se na osnovu prosečnih vrednosti nepokretnostnosti, bilo da se radi o zemljištu, bilo da se radi o objektima. To radi Poreska uprava u jedinicama lokalnih samouprava. Cena će se znati kada se usvoje rešenja o eksproprijaciji, a zavisi od stanja objekta”, izjavio je Milić.

Prema njegovim rečima, radiće se i novi plan od Niša do Preševa, kako bi se pronašlo najbolje saobraćajno rešenje za izgradnju železničkog čvora u Nišu na trasi pruge na kojoj će se vozovi kretati brzinom do 200 kilometara na čas.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

    1. Ha, ha, ha, malo bez zlobe u tvojoj glavi?
      Stigla do NS i Subotice, stićiće i do Niša.

  1. Brza pruga,spori voz. Ne sekirajte se nece to za 10 godina nemamo mi para. A i dobicetw sator i po 15.000 evra za kucu od 100m2 tolikobprema poreskoj vredi kuca u Popovac po zonama. A vi vidite gde cete,glasali ste, ne sekirajte se. Srusise pola Nisa za zgrade i to stare kuce te nece vase. Bicete beskucnici,izbeglice, ali trazite ZSO,zajednicu seoskih opstina

  2. Kao,uvazicete im primedbe do 9 og aprila predate. Naredio vodja preko Vesića i rusi,briga vas za malog coveka koji od te njive zivi da bi profitirali Kinezi koji ce graditi prugu od kredita koji cemo mi i drzava vracati. Pogubne odluke

  3. Kada su nacisti došli po komuniste,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio komunista.

    Kada su zatvorili socijaldemokrate,
    ja sam ćutao;
    jer nisam bio socijaldemokrata.

    Kada su došli po sindikalce,
    ja se nisam pobunio;
    jer nisam bio sindikalac.

    Kada su došli po mene,
    nije preostao niko da se pobuni.

  4. Da, da… Naredio “vođa” prugu i do NS i Subotice… Milioni ljudi se voze istom.
    Šta kaže tvoj “vođa” ? Hoće li on sve da obustavi?

  5. Ova pruga je toliko bitna da su sve prepreke sitne i premostive… najbitniji saobracajni projekat u poslednjih 30 godina definitivno… samo sam skeptican po pitanju ekspeditivnosti onih koji ne grade…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com