Društvo

(VIDEO) Obeležen praznik Maslenica na Bele poklade

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika „Naisus“ Niš, na Bele poklade, poslednji dan pred početak velikog Vaskršnjeg posta, obeležili ruski praznik Maslenicu.

U prepunoj sali Oficirskog doma održan je bogat umetnički program posvećem prazniku Maslenice ali i Bele poklade. Gosti u Oficirskom domu posluženi su tradicionalnom poslasticom koja je karakteristična za ovaj praznik – palačinka. One su zaštitni znak ovog praznika kojim se slavi dolazak proleća, a palačinke simbolizuju sunce.

U ime Grada sve je pozdravila pomoćnica gradonačelnice Niša za međunarodne odnose Jovana Mitić. Ona je istakla da je ovo prilika da se sačuvaju stari običaji, kultura i tradicija dva naroda koji su istorijski, sudbinski i duhovno vekovima upućeni jedni na druge. Istakla je da je Grad Niš uspostavio saradnju sa četiri grada u Ruskoj federaciji, to su Kursk, Kaluga, Belgorod i Sankt Peterburg i jednim okrugom, prefekturom severnog administrativnog okruga grada Moskve.

Iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Naissus” ističu da je ovo praznovanje u skladu sa ruskim tradicijama, ali isto tako nalikuje srpskim Belim pokladama.

“Maslenica predstavlja simboličan ispraćaj zime i doček proleća. Centralni simbol ovog slavlja je palačinka, koja simbolizuje sunce. Zato danas uživamo u palačinkama uz crno vino i čaj. Specijalno za ovu priliku, palačinke se pune kavijarom i maslacem, ali mi ćemo ih poslužiti sa đemom i kremom”, kazao je Đorđe Janković iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Naissus”.

Ruske pesme izveo je bračni par Jelenković, hor Gimnazije Bora Stanković otpevao je nekoliko pesama a Kulturno-umetničko društvo Abrašević je odigralo splet kola.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Maslenica

Maslenica, sedmica na kraju zime puna veselja, porodičnih običaja svake vrste i ukusnih palačinki koje simbolizuju sunce, prepletena sa hrišćanskim kalendarom, ostaje omiljeni praznik i u savremenoj Rusiji.

Reč „Maslenica“ u ruskom jeziku označava drevni slovenski praznik koji vodi poreklo iz paganske kulture, a sačuvao se i posle primanja hrišćanstva. Crkva je uvrstila „Maslenicu“ među svoje praznike, nazvavši je Siropusnom sedmicom (koja prethodi Velikom postu).

Naziv „maslenica“, prema jednoj verziji, potiče otud što se po pravoslavnom običaju u toku ove sedmice ne jede meso, a još uvek se upotrebljavaju mlečni proizvodi.

Maslenica je najveseliji period narodnog veselja, kada se priprema najviše hrane. Narod ga je uvek voleo i uvek mu je „tepao“ na razne načine: „šećerna usta“, „krčmarica“, „časna maslenica“, „vesela“, „presita“.

Palačinke su glavna poslastica i simbol Maslenice. Peku se svakog dana, počev od ponedeljka, a u posebno velikim količinama se peku od četvrtka do nedelje. Tradicija pečenja palačinki u Rusiji je postojala još u pagansko vreme. Tada je bog sunca Jarilo pozivan da protera zimu, a okrugla palačinka veoma liči na letnje sunce.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Lepo je videti praznike drugih naroda u našem gradu. Fino je bio organizovan kulturno umetnički program. Bilo je puno ljudi iako nije bilo puno informacija u medijima za ovaj događaj.
    Celokupan snimak kulturno umetničkog programa može se videti na youtube-u na kanalu Bleki Nis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com