Stari Niš

Kafana “Velika kasina” u Nišu

Kafana “Velika kasina” u Nišu, sada galerija “Srbija”, smeštena je na Trgu Kralja Milana u broju 13. Kao deo celine predstavlja spomenik kulture.

Istorijat

Zgrada je podignuta u poslednjoj deceniji 19. veka, kao kafana. Tokom vremena zgrada je menjala vlasnike i naziv lokala ali ne i namenu. Prvobitno je bila vlasništvo niškog trgovca i kafedžije Mite I. Garića.

Kafana se najpre po vlasniku nazivala Garićeva kafana.

Mita Garić, jedan od najpoznatijih Nišlija, je pored kafane imao i veliki podrum vina i rakije. Pred početak Prvog svetskog rata, Garić je kafanu prodao Nastoru Nerandžiću, koji je dao ime “Kasina” i odlučio je da goste, osim jelom i pićem, zabavlja i prikazivanjem filmova.

foto: Milan Novaković

Cena karte je bila uračunata u cenu Kada je “Kasinu” preuzeo Stojan Veličković, učinio je da se bioskopske ulaznice posebno naplaćuju, što su njegove kolege, niške kafedžije, protumačile kao neviđeni skandal. Zajedničkim zalaganjem oni su uspeli da gradske vlasti Veličkoviću brzo zabrane prikazivanje filmova. Neposredno pred izbijanje Drugog svetskog rata, kafana je ponovo promenila naziv i vlasnika i postala “Velika Kasina“, kada ju je kupio Aleksa Marković.

Arhitektura objekta

Zgrada predstavlja pravo remek delo građevinarstva. Krovna konstrukcija širine nešto više od 15m i dužine 30m i danas odoleva zubu vremena bez ikakvih potpora.

foto: Milan Novaković

Kafanske manifestacije

Kafaka “Velika kasina” bila je poznata po zabavnim i kupturnim manifestacijama, koje su ovde organizovane između dva rata. Društvo “Abrašević” davalo je svoje pozorišne predstave, Građanska kasina organizovala predavanja i koncerte, a poznati niški “Bata Lakin kvartet” često je ovde nastupao.

Posle Drugog svetskog rata u ovom objektu je, 1959. godnne, otvorena prva samoposluga u Nišu – “Srbija “- koja je danas preuređena u Izložbenu galeriju “Srbija”.

Priredio:
Novaković Milan

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com