Zdravlje

Đerlek u Nišu: Izgradićemo 100 ambulanti donacijom od 75 miliona evra

Zahvaljujući donaciji Svetske banke od 75 miliona evra, u Srbiji će biti izgrađeno oko 100 zdravstvenih ambulanti, izjavio je danas u Nišu državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

“Želimo da dođemo do najudaljenijeg mesta u zemlji. Da građani mogu imati osnovnu zdravstvenu zaštitu tamo gde žive, a ne u mestu koje je 50 kilometara odaljeno od njih”, izjavio je Đerlek prilikom obilaska Klinike za endokrinu hirurgiju.

Đerlek je kazao da je reorganizacija primarne zdravstvene zaštite jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja.

“Malo smo u zaostatku kada je u pitanju organizacija primarnog zdravstvenog sistema. Želimo da mnoge specijalističke službe spustimo na Domove zdravlja. Do sada smo imali zagušenja na sekundarnom i tercijarnom nivou upravo zašto što se preskakao taj primarni nivo”, naglasio je Đerlek.

Prema njegovim rečima, spuštanjem mnogih dijagnostičkih metoda na Domove zdravlja uticaće se na skrining, prevenciju, rano otkrivanje i rano započinjanje lečenja.

“Zbog negativnog prirodnog priraštaja godišnje gubimo jedan grad od 60.000 ljudi. Jedan od načina kako to možemo da popravimo je rano otkrivanje bolesti, a za to moramo da priđemo pacijentima”, izjavio je Đerlek.

On je istakao da je država za nabavku opreme za Univerzitetski klinički centar u Nišu u protekle dve godine izdvojila 300 miliona dinara, dok je u kompletan zdravstveni sistem našoj zemlji u poslednjih 10 godina uloženo milijardu evra.

Foto: B.LJ.

Direktor Klinike za endokrinu hirurgiju Miodrag Đorđević je naveo da se u toj klinici godišnje operiše između 600 i 700 pacijenata sa tumorom štitne žlezde, dojke, ali i drugim tumorima.

Klinika za endokrinu hirurgiju u Nišu dobila je danas aparat i stolicu za biopsiju i aparat za neuromonitoring.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ниш као град са пола милиона становника има једну хитну помоћ!!!!
    А и новим клиничким центром где не ПОСТОЈИ ултразвучни апарат за разбијање камена у бубрегу.
    Питање за надлежне колико кошта тај апарат државу јер очигледно да приватне клинике имају више пара него ми који плаћамо порез и доприносе држави која то све треба да обезбеди?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com