Društvo

Vaznesenjska crkva iz 17. veka u selu Veliki Krčimir nakon devet decenija okupiće vernike na Vaskršnjoj liturgiji

Kulturno dobro od velikog značaja - stara Vaznesenjska crkva iz 17. veka u selu Veliki Krčimir podno Suve planine, nakon skoro devet decenija okupiće vernike na Vaskršnjoj liturgiji u nedelju, 5. maja ove godine.

Jedan od najstarijih hramova Eparhije niške, Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Velikom Krčimiru, o kojoj postoje i nezvanični podaci da je prvobitno podignuta još 1169. godine, ponosno čuva ugreban potpis patrijarha Arsenija IV Šakabente koji je u njoj proveo mesec dana tokom Seobe Srba 1740. godine.

Kako bi se sačuvao izuzetan freskopis crkve, donacijom Sumito fondacije iz Japana 2022. godine izvršena je restauracija fresaka živopisanih još davne 1629. godine.

Foto: Bojan Mišić

Svega nekoliko meštana ovog sela u Opštini Gadžin Han, na teritoriji Parohije zaplanjske, pokrenulo je inicijativu da se za ovaj spomenik kulture pod zaštitom države izrade nova vrata, a u toku je i dobrovoljno prikupljanje sredstava za obnovu cele crkve.

Svesrdnim zalaganjem i trudom i zahvaljujući ličnim donacijama meštana, crkvena vrata su napravljena i postavljena pred sam praznik, uz blagoslov Episkopa niškog g. Arsenija i dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika Niša.

“Sa željom da istaknemo važnost očuvanja nacionalnog kulturnog i duhovnog blaga naše zemlje i zavičaja, kao i sa ogromnim poštovanjem zasluga naših predaka, pozivamo sve ljude, vernike, prijatelje, medije, da zajedno provedemo vaskršnje praznike u radosti”, poručuju meštani Velikog Krčimira.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com