Društvo

Radionica o edukaciji dece iz robotike u Sićevu

Radionica pod nazivom "Nadeždine pčelice i zelena robotika u srcu Sićeva" održana je u cilju edukacije dece iz robotike sa ekološkom tematikom.

Ovaj inovativni događaj je prvi put organizovan 13. i 14. maja 2024. godine u osnovnoj školi “Nadežda Petrović” u Sićevu.

Radionica pod nazivom “Nadeždine pčelice i zelena robotika u srcu Sićeva” održana je u cilju edukacije dece iz robotike sa ekološkom tematikom.

“Imajući u vidu da je Sićevačka klisura stavljena pod zaštitu države kao prirodno dobro od velikog značaja, i da se u srcu Sićeva nalazi osnovna škola “Nadežda Petrović”, koja je već  poznata po predanom zalaganju  nastavnog kadra škole u edukaciji dece kroz različite inovativne aktivnosti, posebno  kroz đačku zadrugu jedinstvenu u Srbiji, udruženje “Pokret za moderni Niš – Populus Alba” prepoznalo je ovakav pristup škole i kroz zajedničku saradnju održalo prvu radionicu zelene robotike u Nišu”, naveli su . 

Radionica je bila namenjena edukaciji dece iz oblasti robotike, prilagođena uzrastu učenika od 5. do 8. razreda.

Kroz ovaj događaj, cilj je  da podstaknu mladi na interaktivno učenje i istraživanje, koristeći inovativne alate kao što su microbitovi i edukativni robot Micro:Maqueen Plus.

Učesnici radionice imali su priliku da rade sa microbitovima, koji su donirani školama u Srbiji od strane British Council, kao i edukativnim robotima – Micro:Maqueen Plus, koje je obezbedilo Udruženje. Robot Micro:Maqueen Plus omogućava jednostavan i zabavan ulazak u svet robotike i programiranja.

Upravljan je micro:bitom te tako poseduje sve njegove funkcionalnosti poput ispisa na zaslonu, bežične komunikacije, merenja temperature, svetla, nagiba i ostalih.

Sadrži i dodatne senzore kojima prati stanje okoline u kojoj se nalazi kao npr. senzor za praćenje linije i ultrazvučni senzor za detekciju prepreka.

Posebno je dizajniran kako bi korisnici što jasnije razumeli programiranje i naučili logično razmišljati kroz zabavu i igru.

Tokom radionice, učesnici su imali priliku da programiraju robote koji su simulirali kretanje kroz prirodno okruženje klisure, suočavajući se sa različitim preprekama.

Finalni deo radionice bio je takmičarski segment, gde su timovi pokazali svoje veštine i kreativnost u programiranju robota.

Najuspešniji tim je nagrađen peharom za najbolje isprogramiranog robota, dok su svi učesnici imali priliku da steknu nova znanja i veštine u oblasti robotike i programiranja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com