Kultura

Izabrano idejno rešenje nove zgrade Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti

Idejno rešenje zgrade Narodnog muzeja i Galerija savremene likovne umetnosti koje je uradio projektni biro "Beo potez" iz Beograda dobilo je prvu nagradu na konkurusu koji su realizovali Zavod za urbanizam u Nišu i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Po idejnom rešenju „Beo poteza“ zajednička zgrada Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti biće građena u strogom centru Niš, na uglu Ulice Kej Kola srpskih sestara i Ulice Milorada Veljkovića Špaje.

Projektant beogradskog projektnog biroa Dejan Todorović rekao je da će objekat muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti imati 6.170 kvadrata u nadzemnom delu i 1.500 kvadrata u podzemnom delu koji će biti namenjen za parkiranje vozila zaposlenih.

Todorović je rekao da će je objekat osmišljen tako da ima tri „korpusa“.

„Prvi korpus prema Keju Kola srpskih sestara je dodeljen Narodnom muzeju i on će biti u četiri nivoa. Središnji korpus je sa multifunkcionalnom salom i depoima za muzej i galeriju, a treći korpus je za Galeriju savremene likovne umetnosti i imaće dva nivoa“, istakao je Todorović.

On je podsetio da projektni biro „Beo potez“ postoji već 30 godina, a neki od poznatijih objekata koje su projektivali su Kulturni centar na Banjici, rekonstruisani Muzej savremene umetnosti u Beogradu i multifunkcionalna dvorana „Šumadija“.

Na svečanom proglašenju pobednika konkursa i uručenju nagrade od 400.000 pomenutom projektnom birou gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da je upravo danas sa Republičkom Direkcijom za imovinu potpisala ugovor kojim je gradu preneto vlasništvo nad zemljište na kome će se graditi zgrada muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti.

„Imali smo nekoliko meseci pregovora, razgovora i administracije, ali konačno je 20 ari parcele koja je do sada bila u državnom vlasništvu i koristilo ga je Ministarstvo odbrane postalo gradsko. Možemo da krenemo u sledeći korak, odnosno u projektovanje i i izvođenje radova“, izjavila je odlazeća gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je kazala da Niš ima stabilne finansije tako da može da finansira izgradnju tog objekta, ali da će svakako zatražiti i pomoć iz državnog budžeta, uz napomenu da bi gradu i te kako taj novac značio.

Sotirovski je istakla da će izgradnja nove zgrade muzeja omogućiti bude izloženo svo „blago“ koje se sad čuva razbacano po depoima i da galerija konačno ima svoj prostor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Gradjani i A. Brnabic (kao Premijer) su gledali prezentacije vise od 20 idejnih resenja pomenutog objekta na mnogo boljoj lokaciji. Nije bilo potrebno stvarati troskove za losije resenje, koje je bolje zaboraviti ali pozvati na odgovornost.

  2. Уместо да предмети буду депоновани и да се музеј привршава, група се још увек бави накарадним илузијама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com