Društvo

U 2017. zapošljavanje građana prioritet, Niš ima kvalifikovane ljude

Na novogodišnjem prijemu u Gradskoj kući, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, istakao je da je gradska vlast dala svoj maksimum u menjanju Grada na bolje. On je dodao da će u 2017. godini prioritet biti otvaranje novih radnih mesta, najavio dolazak fabrike “Ini”, koja će zaposliti visoko obrazovane ljude, a od kapitalnih investicija izdvojio je izmeštanje pruge iz centra Niša. Biće renoviran i Dom zdravlja, Niš će dobiti nove sportske terene, kao i tri nove garaže. Grad će budno pratiti da li ustanove rade “domaćinski i u interesu građana Niša”, najavio je.

 

“Nakon pet meseci rada ovog tima, trudili smo se da izađemo u susret našim sugrađanama i da rešavamo njihove probleme, pri čemu smo davali profesionalni i lični maksimum. Spremni smo da u svakom trenutku damo i više od maksimuma, da menjamo grad na bolje, da stvorimo novi Niš na ponos svih. Na početku manadata sam rekao da ću učiniti sve da se ni jedan građanin Niša ne postidi onoga što radim,” kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na novogodišnjem prijemu u Gradskoj kući.

Bulatović je istakao da je usvojen novi Statut grada, krovni dokument koji određuje pravce razvoja Niša, a dobio i novu gradsku upravu od koje se očekuje da će biti efikasnija, jednostavnija i racionalnija.

Usvojili smo realno moguć budžet grada, jer ne želimo da trošimo novac koga nema,” dodao je.

On je naglasio i da su rashodi smanjeni, a da se radi na jačanju projektnog tima koji će obezbediti, zajedno sa Vladom Srbije, dodatna sredstva za budući razvoj Grada.

“Očekujemo dolazak novih investirota, menjaju se planska dokumenta. Jedan od investitora je  kompanija “Imi”, koja će zaposliti 1200 ljudi, a investicija je vredna više od 30 miliona evra. Tamo će raditi visoko obrazovani ljudi, jer nam je cilj i da zaustavimo odlazak mladih,”najavio je.

Sumirajući rezultate rada u godini na izmaku, Bulatović je istakao značaj otvaranja turske fabrike tesktila “Aster”, koja će obezbediti 2000 radnih mesta. Džonson Elektrik najavio je gradnju još jedne fabrike tokom 2017. godine što će otvoriti još 1000 radnih mesta.

Grad će nastaviti sa subvencijima za poslodavce prilikom zapošljavanja  lica iz kategorije “ranjivih”,  ispod 30, preko 50 godina i  osoba sa invaliditetom. Za te namene sledeće godine biće izdvojeno 30 miliona dinara.

Od kapitalnih investicija u 2017. godini, Bulatović je istakao izmeštanje pruge iz centra Niša, a sredstva za eksproprijaciju su već obezbeđena u budžetu Republike Srbije.

Na sređivanju nove pešačke zone kod tvrđavskog mosta i trga Petra Bojovića, zatim šetališta u parku Tvrđava, sportskih terena i Letnje pozornice se uveliko radi.

Planirano je i izmeštanje Velike pijace kako bi Tvrđava konačno bila predstavljena kao pravi, turistički potencijal. U 2017. će se kompletno srediti i spomen kompleks Bubanj.

Niš će dobiti i nadzemnu garažu na Sinđelićevom trgu, podzemne garaže na Trgu Republike i u ulici Nikole Pašića, a sportski tereni biće napravljeni u Osnovnoj školi “Radoje Domanović”, na Filozofskom fakultetu. Očekuje se i građevinska dozvola za streljanu (kod SC “Čair”, iza bazena), a u 2017. godini biće rekonstruisan i Dom zdravlja.

Od dostignuća u ovoj godini, Bulatović je posebno izdvojio rad niškog aerodroma “Konstantin Veliki” koji  ima devet direktnih linija prema evropskim gradovima, a kroz aerodrom je do sada prošlo više od 100 hiljada putnika. Počinje i rekonstrukcija glavne aerodromske zgrade, a vrednost projekta je 27 miliona dinara.

“Grad će pomno pratiti kako se ustanove ponašaju i kako pružaju usluge našim građanima, jer je to najbitnije. Svi moraju da se ponašaju domaćinski. Trudimo se i trudićemo se da opravdamo ukazano poverenje građana, da osluškujemo potrebe i želje naših komšija i da zajedno stavarmo Niš po meri onih koji u njemu žive”, zaključio je gradonačelnik Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com