Kultura

Nagrada „Maleni cvet” peti put zaredom dodljena u Nišu za najbolju knjigu za decu i mlade

Nagrada Maleni cvet” koju dodeljuje grad Niš , danas u Gradskoj kući dodeljenja je dobitnicima nagrade za najbolju knjigu za decu i mlade. Nagradu su podelili Aleksandra Jovanović iz Vranja  i Srdjan Tešin iz Kikinde.

Nagrada postoji u ime Branka Miljkovic koji je napisao nekoliko pesama posvecenih mlađem uzrastu, a “Maleni cvet” je jedva od tih pesama.

Nagrada se dodeljuje od 2015. godine i dodeljuje je Grad Niš.

Žiri je doneo jednoglasnu odluku da dobitnici nagrade za decu i mlade u 2020. godini budu Aleksandra Jovanović i roman  „Crna ptica” i Srđan Tešin „Luka kaže“. Dobitnicima je ovo prva knjiga u žanru za mlade.

Za roman „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović žiri je ocenio da je to „dirljiva pripovest o sazrevanju u senci velikog gubitka, traganju za smislom kroz lavirinte žalovanja, koje za dvanaestogodišnju devojčicu, glavnu junakinju romana, postaje iskušenička tegoba na rubu autodestrukcije“.

” Ovo je moja prva nagrada iz ovog žanra i veoma značajna pogotovu jer dolazi iz Niša jer me vezuje za pesnika koji je meni veoma drag. Sama cinjenica sto je simbol ove nagrade cvet meni veoma znaci jer je i cvet jedan od glavnih motiva u mom romanu. Ono sto je meni najvaznije jeste da  ova knjiga dopre do sto veceg broja dece, a mislim da se ovako njoj omugucava potreba vidljivost da se to i desi”, rekla je dobitnica Andjela Jovanović”.

Knjiga kratkih proznih zapisa „Luka kaže“, pisca Srđana Tešina, svojevrsna je hronika porodične svakodnevice, oblikovane prožimajućim odnosom između oca i sina. Autor je modelovao posebnu ponavljajuću formu, idealnu da ponese sažeti sadržaj dijaloškog karaktera zasnovanog na dvema različitim percepcijama stvarnosti – iz pozicije deteta i sa stanovišta odrasle osobe.   Srđan Tešin je ranije nagrađivan „Luka kaže“ je prevedena i na engleski jezik.

“Ova nagrada mi je najznačajnija posle Politikine nagrade za decu, zaista je presedan da posle toliko godina dobijem ovoliku bitnu nagradu, ovo je kruna mog stvaralaštva ako smem tako da kazem. „ Luka kaže“ je knjiga koja je nastala sasvim slučajno. Jednog popodneva je moj sin Luka ušao u sobu u kojoj sam odmaraoi pitao me da li imam neki problem. “Ako imas neki problem, ja ću da ti rešim, reci meni , ja, sam terapeut”.  Ova knjiga je među najčitanijim knjigama za decu i to je ogroman uspeh”, ponosno je rekao Tešin.

Na konkurs objavljen decembra 2020. godine konkurisalo je 48 naslova poezije i proze.

Predsednica žirija, Dragana Pešić Glavašević, kaže da nije bilo lako odabrati najbolju knjigu. Ove dve knjige su se izdvojile zbog dinamike i ritma u čitanju. „Crna ptica” je na neki način metafora teške 2020. godine koja se nadvila nad svima nama. Tema ovog romana je smrt, ne smrt koja traje i koja je pogubna, već pobeda života nad smrti nezaboravom, zaključila je.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com