Društvo

Usvojen niški budžet: U Novu godinu sa manje para nego 2016.

Skupština grada Niša usvojila je budžet za narednu godinu od 9,9 milijardi dinara u šta su uračunate i sve prenete obaveze iz ove godine u iznosu od 3,5 milijardi.

Opozicija smatra da predviđeno povećanje prihoda nemaju pokriće, ali da je napravljen pomak u planiranju u odnosu na ovu godinu.

U odnosu na ovogodišnji budžet koji je 12,8 miljardi dinara, budžet za 2017. godinu je manji za 25 odsto. Najveće prihode povećanja se očekuju od poreza na zarade, zatim od poreza na imovinu, prodaje nekretnina i zemljišta, kao i od transfernih sredstava iz Republike Srbije.

milos-bandur „Budžet je onakakv kakav je morao da bude, nešto manje od 10 milijardi dianra. Očekujemo veće prihode od poreza na imovinu, prodaje neporektnosti i povećanje prihoda na zarade. Planirani prihodi na osnovu poreza od zarade je veći za 350 miliona dinara u odnosu na 2016, jer će biti ovih zapošljavanja“, rekao je zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

Od poreza na imovinu a na osnovu novih legalizovanih objekata u budžetu se očekuje 1,3 milijardi, a od prodaje zemljišta planirano 780 miliona.

„Tačno se zna da ćemo prodati određene nepokretnosti i očekujemo realne prihode po tom osnovu. U poslednjih mesec dana imamo i oko 1.000 novih poreskih rešenja. Očekujemo da će legalizacijom objekata biti mnogo više poreskih obveznika. Za krupne investicije očekujemo pomoć Republike Srbije, za infrastruktrurno opremanje industrijskih zona, posebno zapadnog Bulevara, kompleksa zemljišta koja treba da se preuredi u industrijsku zonu“, dodao je  Banđur.

Programi održavanja na sličnom su nivou kao prethodnih godina, stim da nije planirano trošenje para na izgradnju. 290 miliona iz republičkog budžeta namenjeno je za obnovu javne rasvete u gradu i za nove fasade. Tri milijarde opredeljene su za plaćanja po RINO programu i oko dve milijarde za plate.

Opozicija smatra da je budžet za 2017 nešto realniji u odnosu na ovogodišnji, ali da i dalje nije realan.

radmila-popovic„Ono što smo uspeli da vidimo u ovom kratkom roku, za 4-5 dana, a javne rasprave kao da nije ni bilo, predviđeno je otvaranje oko 5.000 radnih mesta i povećanje poreza na zarade, ali se pitamo da li je to realno i u kojim firmama će se to izvesti, jer dosadašnje kvote zapošljavanja nisu ispoštovane do kraja. Budžet nije urađen tako da se pita stručna javnost ni građani, već smo došli u sitaciju da jedna stranka odlučuje kako će u 2017. funkcionisati grad “, kaže šef odborničke grupe „Dosta je bilo“, Radmila Popović.

Odbornici DS-a smatraju da je napravljen iskorak u planiranju budžeta u odnosu na prethodne godine ali da “nije razvojni već socijalni”.

midorag-stankovic„Vraćamo se na nivo iz 2012. godine, tadašnja vlast je ostavila budžet od 9,2 milijardi, a odmah posle emsec dana je povećan na 10 milijardi i od tada do danas imamo povećanje budžeta i veštačko naduvavanje prihoda. Neke stavke su i dalje nerealne i zbog toga smo predložili osam amandamana koji su se odnosili na pospešivanje rada poljoprivrednika, privrednika, kao i na subvencije za razvoj grada, ali gradska vlast ih nije prihvatila“, kaže šef odborničke grupe DS-a, Midorag Stanković.

Stanković dodaje da se na osnovu dokumentacije  jasno vidi da se sledeće godine planiraju samo pripremne radnje za otvaranje fabrike „Leoni“odnosno izradu planske dokumentacije i da će onda prihodi od poreza na zaradu ostati na istom nivou ili još niži nego ove godine.

Što se tiče transfera grada prema opštinama budžetom je predviđeno 210,49 miliona dinara, a opštine Palilula i Pantelej će dobiti najviše, oko 49 miliona dinara, Crveni krst 39 miliona, opština Medijana 37 miliona i opština Niška Banja 34 miliona dinara.

Štednja i realno planiranje trebalo bi da Niš do 2019. izvede iz dugova, što je preduslov za dalji razvoj poručio je na sednici niškog parlamenta,  gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com