Sport

Lidija Mihajlović: Niš će na proleće imati streljanu

Streljački klub Niš 1881 će najverovatnije s proleća dobiti nove prostorije iza čairskog bazena na hiljadu kvadratnih metara sa 33 mesta za strelce. To će mnogo značiti za klub koji već godina radi u lošim uslovima, a uprkos tome beleži odlične rezultate, kazala je Niškim Vestima Lidija Mihajlović, reprezentativka Srbije u streljaštvu.

 STRELJANA ZA REPREZENTATIVCE NA 69 KVADRATA

Niški strelci svakodnevno, i pre i po podne, vežbaju u iznajmljenom prostoru na 69 kvadratnih metara uz samo šest streljačkih mesta.

Prostor se nalazi preko puta urušene streljane u ulici Koste Stamenkovića 1 u samom centru Niša. Kako je Niškim Vestima kazala Lidija Mihajlović, te prostorije su napustili nakon što je zgrada ušla u proces restitucije i najverovatnije će uskoro biti predata vlasnicima, porodici iz Matejevca.

tabla
Zgrada streljane u ulici Koste Stamenkovića

Streljački klub “Niš 1881” čini petnaestak takmičara koji su okosnica kluba, neki od njih su i reprezentativci Srbije, članovi ekipa u svim kategorijama, juniori i senori u kategoriji vazdušna puška i pištolj.

“U klubu aktivno radi i školica streljaštva koja broji oko četrdeset članova. Radimo školska takmičenja na nivou grada, a trenutno su kod nas đaci iz školskih domova koji treniraju za svoju “Domijadu”. Najviše radimo na školi streljaštva, jer se upravo tu kandiduju vrhunski sportisti”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da postoji i veliko interesovanje za rekreativno streljaštvo, ali klub nije u mogućnosti da izađe u susret tim željama jer radi u skučenom prostoru sa malim brojem mesta za vežbanje.

“Trenutno radimo u 69 kvadrata, imamo jedan wc, plaćamo opštini kiriju za prostor, a duva na sve strane. Grejemo se na struju i imamo velike troškove za razliku od drugih klubova u zemlji iza kojih su stali gradovi.”

lidija-2

REŠENJE PROBLEMA NA PROLEĆE

Lidija kaže da se odlučila na razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem jer je smatrala da je to jedini način “da se ubrza rešenje”. Dodaje da je sa bivšim gradonačelnikom počela razgovore i da je izgledalo da će problem streljane biti rešen do kraja ove građevinske sezone, ali nije. Projekat koji je urađen bio je veoma sličan streljani koju je Novi Sad dobio u decembru pre tri godine. Grad je prostor našao.

“U Čairu iza bazena, preko puta teniskih terena kod Željinog terena postoji u prizemlju jedna građevina koja je napravljena u “ sivoj gradnji” i stoji godinama, još od osamdesetih. To je trebalo da budu svlačionice za otvorene bazene, a sada će biti streljana,” kazala je Niškim Vestima.

 Projektom koji je vredan 70 miliona dinara predviđena su 33 mesta za vrhunsko pucanje i normalni uslovi za vežbanje.

lidija-4

“Vučić mi je prvo rekao, “Lidija, to je mnogo para”. Ja sam objasnila da ne može da bude manja, jer nama gravitira čitavi jug Srbije kao regionalnom centru. Do sada su svi strelci iz Leskovca, Pirota, Vranja  morali da idu u Smederevo. Mi smo jedan od najboljih klubova još iz vremena bivše Jugoslavije i zaslužujemo takav prostor. Uz novu streljanu možemo da organizujemo susrete  sa Bugarskom koja toliko insistira na saradnji i ima vrhunske sportiste. Mogli bi da održavamo državno prvenstvo i onda je Vučić rekao “ok, biće tako i toliko”. U projektu se insistira na čeličnoj konstrukciji od koje je cela zgrada napravljena, pa tako mora i streljana. Premijer je rekao da će nas kontaktirati firma Yugoimport SDPR, objasnila je Mihajlović kako je tekao razgovor sa premijerom.

Prošle nedelje Lidija Mihajlović videla se i sa gradonačelnikom Bulatovićem i većnikom zaduženim za sport i omladinu, Kačarom. Kaže da su dogovorili još jedan susret.

“Ako sve bude kako treba, trebalo bi da do proleća dobijemo streljanu. To nije zahtevan prostor za sređivanje. Biće to prostor od 1000 kvadratnih metara, krov , četiri zida sa pratećom infrastrukturom, dve svlačionice, magacin, kancelarija. Ništa spektakularno. Imaćemo i lift , što je jako bitno jer će se prvi put omogućiti i osobama sa invaliditetom da se bave streljaštvom”, zaključila je najbolji niški strelac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com