IZBORI NIŠPolitika

Koalicija „Biramo Niš“ će zaustaviti urbanističko nasilje – poništićemo štetočinske urbanističke planove i zaustaviti betoniranje Niša

Jedan od najvećih uzroka uništenja duha Grada Niša, pored privrednog, socijalnog, kulturnog, ekološkog i duhovnog propadanja Grada je i tzv. „investitorski urbanizam“, tvrde u saopštenju iz Koalicije "Biramo Niš"

“Ovaj je izraz eufemizam za koruptivnu spregu noosilaca lokalne vlasti i krupnog kapitala povlašćenih investitora čiji je profit, nasuprot potreba građana , isključivi generator urbanističkih odluka. Ovaj „pakt“ politike i borbe za profit, uz posredovanje kartela povezanih urbanista, pretvorio je Niš u „betonsku kasabu“, oduzeo mu urbani identitet, tragično smanjio gradske zelene površine i unakazio istorijsko gradsko jezgro. Urbanističko-investitorsko nasilje je Nišlijama oduzelo površine javne namene, parkove, šume, obalu Nišave, međublokovsko zelenilo, čist vazduh, sportske terene i dečija igrališta, a donelo im bujične poplave, toplotna ostrva, ogromno zagađenje vazduha, klizišta i ugrožavanje sanitarnog zelenog pojasa oko vodoizvorišta”, piše u saopštenju koje u ime Koalicije «Biramo Niš» šalje Tamara Milenković Kerković koje potpisuje zajedno sa Slavišom Dinićem , članom Koalicije.

U saopštenju se još dodaje da su nezakonito poklonjene javne površine, pobrojane su i druge kako članovi ove koalicije tvrde brojne nezakonitosti.

“Samo neki od tih primera je promena javne namene i kupovina za trećinu vrednosti 3,5 hektara šume iznad Stare Ciglane za izgradnju betonskog naselja sa 2500 stanova uprkos svim protestima građana i bez obzira što se zemljište nalazi u postupku restitucije, oteta obala Nišave kod Starog Vulkana za čudovišni „Niš na vodi“, pokušano otimanje „Belog brda“ iznad Gornjeg Matejevca, izmenama Plana načinjena šteta građanima Somborskog bulevara, gradnja stambenih blokova umesto vrtića, sportskih terena, škola i domova zdravlja, smanjen pojas sanitarne zaštite oko vodoizvorišta i još mnogo drugih urbanističkih zločina, izvedenih isključivo u interesu milionskog profita investitora, zbog čega su Nišlije u konstantnom ratu sa sopstvenom vlašću”, stoji u saopštenju.

Ovo „otimanje“ Grada od Nišlija koalicija „Biramo Niš“ okončaće odmah nakon dolaska na vlast, najpre poništenjem štetočinskih urbanističkih planova rađenih za investitore a protiv potreba Nišlija.

Grad mora da se razvija i gradi ali prema potrebama građana a ne prema potrebama za bogaćenjem nosilaca izvršne vlasti i njihovih drugara, biznismena i investitora. Nišu je potreban urbanizam za građane a ne za investitore i političare. Zato se Nišlijama obavezujemo da ćemo investitorsko nasilje zaustaviti i nudimo rešenja:
“Obustavićemo primenu donetih urbanističkij planobva , poništićemo štetočinske planove i inicirati izmenu Generalnog urbanističkog plana i planova nižih nivoa regulacije koji su omogućili „betoniranje Niša“ i stvaranje „betonskih vodopada“ i „zidova“ solitera u centru Grada”, ističe se u saopštenju, gde su pobrojane stavke, koje prenosimo u celosti:

-Zabranićemo gradnju na zelenim površinama i na obali Nišave koja mora trajno da pripada svim Nišlijama, i služi za sport, uživanje u prirodi i za rekreaciju,

Foto: Koalicija “Biramo Niš”

-Proglasićemo istorijski centar Niša u kome se ne mogu zidati građevine više od postojećih,
-Drakonski ćemo kažnjavati i ustanoviti odgovornost za nepoštovanje pravila o obaveznom procentu zelenih površina , za koja smo dokazali da se u Nišu ne poštuju, a zelene površine u kontaktu sa zemljom ne mogu da zamene nikakvi „zeleni krovovi i fasade“ niti žardinjere ,
-Trotoari će pripasti a ne graditeljima – zabrana projekata i rušenje objekata koji zauzimaju trotoare, onemogućavaju sadnju drvoreda i kretanje pešaka,
-Preuređenje starih industrijskih objekata, poput Stare Ciglane i Starog Vulkana u multimedijalne objekte kulture, sa ateljeima i prostorom namenjenom mladima,
-Vratićemo javnu namenu u centralnim delovima Grada u kojim je ona pretvorena u građevinsko zemljište, poput brda i šume iznad Stare ciglane, koje će postati novi Central park Niša , preko koga svežina sa brda Gorica dolazi do centra Grada
-Obnovićemo stare vile i kuće koje doprinose izgledu Grada i obnoviti fasada zgrada u istorijskom centru Grada.
-Umesto betona zasadićemo šumski pojas oko Niša , i posaditi 200 hiljada novih stabala kako bi se sprečilo zagađenje, prekomerno zagrevanje i omogućilo provetravanje gradskog jezgra. Niš, ponovo mora da postane Grad za Nišlije, a ne betonska unakažena Meka za investitore, pobrojano je u saopštenju.

Cilj Koalicije „Biramo Niš“ i dokazanih boraca za Grad koji je čine je da našem Nišu vratimo izgubljeni identitet, a Nišlijama dostojanstvo i da se opet ponose svojim Gradom, stoji u saopštenju koje potpisuju Milenković Kerković i Dinić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Не разматрајућу План о коме се овде говори, могу да констатујем:
    Овај човек, без професије, Славиша Динић, нема додирних тачака са урбанизмом, изградњом и плановима. Те две “линије”, професија и биографија (политичка) овде поменутог и квалитетан урбанизам асимтотски се приближавају и додирују у бесконачности, ако се разумемо?! Ови, садашеи урбанисти можда су лоши, али, како би изгледао урбанизам који би Он установио? Горе и лошије од најгорег! Професорка има струку али “олабавио” карактер и хоће у власт па макар и преко струке за коју није стручна.

    1. Uprava za urbanisticko planiranje je ODUVEK generator korupcije! Za gradjevinsku dozvolu ,obican covek mora da sam asfaltira ulicu,dovedevvodu struju i kanalizaciju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com