Moja pričaObrazovanje

PROFESOR MILAN PETROVIĆ, JEDAN OD 10 NAJBOLJIH EDUKATORA U SRBIJI: Najvažnije je da đake podučavamo veštinama 21.veka

Milana Petrovića, nastavnika srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu Udruženje Živojin Mišić je svrstlo u red deset najboljih edukatora u Srbiji za 2020. godinu.

Ključne reči koje definišu njegov rad su individualizacija i inovacija. Veruje da fokus nastavnika ne treba da bude samo na tome da pruži znanje, već na tome da u učeniku razvije potrebu za stalnim učenjem i usavršavanjem, samosvest i empatiju. U tom smislu, trudi se da svakom učeniku bude mentor u veštinama učenja i vodič kroz sadržaje.

Cilj nastavnika u 21. veku, i Milanova lična misija je učenik koji veruje u sebe, razume društvo u kome se nalazi i shvata učenje i lični razvoj kao najplemenitiji način da pozitivno utiče na svoj razvoj i razvoj svoje zajednice. Zalaže se za inovacije u obrazovanju, navodi se u njegovoj preporuci za ovo laskavo priznanje.

Milan Petrović; Foto: privatna arhiva

“Suština inovacije je u tome da ne budemo samo zadovoljni onim što je sada i da se tapšemo po ramenu kako smo super, nego da probamo uvek da budemo malo bolji, da iniciramo promene, da se trudimo da neke stvari promenimo zajedno sa učenicima a ne za njih. Ne treba da mislimo da učeniku nešto treba da se da. Mi bi smo svi voleli da nas za nešto neko pita. Tako i oni žele da budu pitani kako bi oni nešto uradili ili šta im treba i da u skladu sa tim vodimo dalje tu priču sa njima”, kaže Milan Petrović.

Njegova misija je da učenici postanu aktivni učesnici u odnosu profesor – đak, jer je to jedini način da kažu šta misle i žele.

“Kako inače drugačije da ih podučavamo kritičnom mišljenju, medijskoj pismenosti, kreativnom razmišljenju i svemu onome što UN nazivaju veštinama 21.veka. To je nemoguće ako oni samo pasivno slušaju ono što nastavnik govori i to jednostavno reprodukuju. Moramo kod njih, kroz projektnu nastavu, kroz različite oblike onlajn nastave, kroz igru u učionici, posebno kod mlađih učenika, da stvaramo prilike da oni sebe izraze i aktivno uče. To je budućnost škole. Ključno je to da se pripreme da u životu stalno uče, da stalno otkrivaju nešto novo i da to nije ništa strašno, da je to neka vrsta igre i da nas to čini ljudima u najlepšem smislu te reči. Ako ih naučimo tome i damo im alate i veštine da oni to bez velikog stresa rade i sa 30 ili 40 pa i 60 godina, onda je obrazovni proces uspeo. Obrazovanje nije nešto što traje osam godina plus četiri, pa i odlazak na fakultet. Obrazovanje je nešto što se dešava celog života”, objašnjava Milan Petrović.

Milan Petrović; Foto: privatna arhiva

Situcija u kojoj se sada nalazimo u vreme korone u potpunosti je promenila mišljenje o tome šta je škola.

“U neko vreme pre korone kada kažeš idem u školu to je značilo spremam se nosim torbu i idem. Sada idem u školu može da znači idem ispred računara i potrebna mi je tišina. Za neko dete može da znači gledaću program na RTS-u i onda se uloga nastavnika menja. Ne može nastavnik da bude isto što je bio kada je dočekivao učenika samo u učionici. Svi mislimo da je to privremeno i da će bog da jeste, ali je činjenica da smo svi postali ekspresno digitalno pismeni, da će sada, ono čemu se ja nadam, jednom kada korona prođe, kod nastavnika ostati svest o tome da nisu bili samo izvor znanja nego da su morali da budu i podrška, vodiči kroz onlajn sadržaje, da nisu morali tako često da ocenjuju i nadam se, iskreno, da će naše društvo razumeti koliko je nastavnik bio važan ne samo kao neko ko će da provede dosta vremena sa našom decom već kao neko ko će da ih životno usmeri u svakom smislu” ističe Petrović i dodaje:

 

“Uloga nastavnika nikada nije bila samo prenos znanja samo što mi to nismo dobro videli. Sada smo svesni koliko je potrebno da nastavnik podučava i vodi primerom. Da je sam spreman da uči, da menja neke stvari, da se prilagođava.Verujem da je veliki broj mojih kolega bio spremen za izazov koji nas je zatekao i da su svi spremni da se suoče sa tim izazovom”.

Milan Petrović; Foto: privatna arhiva

Milan Petrović najvajuje da će organizacija Nauči me u Nišu organizovati konferenciju koja će se baviti obrazovanjem i kojom će pokušati različite ljude i različite aktere, ne samo na nivou grada, iz medija ili obrazovanja već i iz privrede, da uključe u dijalog kako obrazovanje treba da izgleda u 21.veku i das vi počnu da rade na tome. Odgovor na ovo pitanje naći će se u priručniku koji Milan Petrović trenutno piše i čiji je nastanak podržala Američka ambasada kroz Fulbrajt alumni program.

“Radi se o pokušaju da se osmisli sasvim poseban pristup obrazovanju kao temi. Ljudi misle da treba promeniti ili učenika ili nastavnika. Nastavnici su, pandemija je to pokazala, jako dobri a i učenici se jako trude i to mi govori moje iskustvo. Obrazovanje mora da dobije drgačije mesto u društvu i mislim da princip treba da bude da ceo grad i država moraju da budu škole. Prilike za učenje moraju da budu svuda”, zaključuje Petrović.

Milan Petrović; Foto: privatna arhiva

Milan Petrović je autor mobilne igre Vučilo – Dolina magičnih reči, besplatnog edukativnog softvera za učenje i uvežbavanje pravopisa srpskog jezika. Programski je direktor Unbox haba inovativnih edukacija i vođa programa Youth Innovation Center koji se bavi karijernim vođenjem i mentorstvom srednjoškolaca. Koautor je Priručnika za projektnu nastavu i nastavu na daljinu kao i video podkasta Znanje da ne baguje za podršku inovativnim nastavnicima.Veruje u to da je znanje i obrazovanje zajedničko dobro koje mora biti jednako dostupno svima.

Osnivač je nevladine organizacije Nauči me koja ima misiju da kreira moderne edukacije koje stvaraju inovativne i odgovorne pojedince digitalnog društva. Autor je i koordinator filma i projekta javnog zastupanja Heroji uče drugačije koji se zalaže za prava na jednake obrazovne prilike dece sa disleksijom.Organizator je konferencije Digitalna humanistika, sa timom organizacije „Nauči me“ i Filološkim fakultetom. Alumnista je Fulbrajtovog programa razmene inovativnih nastavnika koji se bave medijskom pismenošću i upotrebom digitalnih alata u nastavi. Sertifikovan je kao mentor i trener medijske pismenosti u programima DW akademije i IREX-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com