DruštvoKultura

Premijerno prikazan učenički film o generacijama Prve niške gimnazije Stevan Sremac

Povodom 145 godina od osnivanja Prve niške gimnazije "Stevan Sremac" premijerno je prikazan učenički film "Magija filoškog odeljenja" u Srpsko-korejskom informativnom centru (SKIP) u Nišu.

Sami učenici govorili su o značaju filološkog odeljenja u učenju jezika, koliko je njima značajno i čemu ih učenje jezika uči svakodnevno.

Koliko je filološko odeljenje značajnije od drugih i po čemu se to razlikuje od drugih odeljenja u ovoj školi, govore u filmu upravo učenici kako sadašnji,  tako i bivši od Amerike do Japana.

Foto: T. V.

 “Mi svašta pišemo, imamo i različite sekcije, a konkretno u filološkom upravo se jezici uče na principu te interakcije sa profesorima, sa drugim učenicima, sa različitim organizacijama to je ustvari ono što bi ja rekla nekome ko bi želeo da upiše filološko odeljenje. Jako je velika razlika od bilingvalnog odeljenja, u filološkom odeljenju pored toga sto imamo pet puta nedeljno engleski jezik gde zapravo jako lepo možete da razvijete komunikaciju i radite na gramatici, pored toga učite još dva strana jezika sto je jako bitno za dalji život, za posao kojim ćete se baviti”, navela je učenica filološkog odeljenja.

Pored učenja stranih jezika u filološkom odeljenju pridaje se veliki značaj i izučava takođe i srpski jezik koji učenici ovog odeljenja imaju kao dva predmeta jedan srpski jezik i jedan samo književnost.

“Pored toga imamo i srpski jezik kao dva odvojena predmeta jedan je srpski jezik, jedan književnost tako da je sasvim različito od klasičnog bilingvalnog  odeljenja koje je matematičko. Tajna je u odličnom druženju u tome što smo svi tu, svi volimo iste stvari, svi smo kompatibilni, jako lepo sarađujemo, imamo različite ideje i upravo je to možda poenta svega što imamo mogućnost da predložimo neke svoje ideje koje će posle toga biti uvažene, tako da mnoge projekte upravo mi smišljamo mi radimo na njima i to je zaista mnogo lepo”, kazala je učenica filološkog odeljenja.

Ovaj posebni dokumentarni film priča priču o generacijama učenika filološkog odeljenja Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”, istražujući gde su danas i kakve uspomene nose iz vremena provedenog u našoj školi, istakla je Vera Dujaković, direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

“Film je kreacija naših sadašnjih učenika, koji su sa velikim entuzijazmom radili na ovom projektu, povodom 145 godina od osnivanja škole”, kazala je Dujaković.

Foto : T. V.

“Učenički film “Magija filološkog odeljenja” ne samo da osvetljava postignuća naših bivših učenika, već i ističe snagu i značaj obrazovanja u našoj ustanovi”, zaključila je Dujaković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com