Kultura

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” obeležava 145 godina postojanja

Oživljavanje književnog kluba ,,Branko Miljković”, Alumni susret, promocija jezika, Dan hobija, humanitarni koncert, Svečana akademija, predstava „Društvo mrtvih pesnika”,… Počelo obeležavanje 145 godina Prve niške gimnazije ,,Stevan Sremac”.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac” obeležava 23.novembra 145 godina postojanja. Već od 13. novembra, počele su aktivnosti u sklopu obeležavanja jubileja. Značajna godišnjica je prilika da učenici i nastavnici Prve niške gimnazije pokažu koliko se ponose svojim dugogodišnjim nasleđem, tradicijom i dostignućima koja su postigli tokom godina.

Literarnim konkursom, kojim ujedno započinje sa radom književni klub škole „Branko Miljković”, inspirisan nekadašnjom literarnom družinom „Njegoš”, počele su aktivnosti povodom obeležavanja ovog značajnog datuma. Novoformirani književni klub okuplja oko četrdeset učenikasvih razredakoji vole književnost i sami „drže pero u rukama”. Tri najbolja rada sa ovog konkursa biće nagrađena, a najboljima će nagrade biti uručenesimbolično u spomen-sobi Stevana Sremca i Branka Miljkovića 22. novembra. Zatim će klub nastaviti sa radom negujući talente svojih đaka kroz razne aktivnosti, među kojima će biti i rad u čitalačkom klubu.

“U okviru obeležavanja 145 godina rada gimnazije organizuje se promocija jezika koji se izučavaju na filološkom smeru u našoj školi. Tim povodom priredili smo zanimljiv kraći film o bivšim učenicima, kao i prigodne aktivnosti i materijale za zainteresovane učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola i njihove roditelje. Vrata Prve niške gimnazije biće otvorena i štandovi spremni za goste u sredu, 15. novembra, od 16 do 17.30. Film o bivšim đacima filološkog odeljenja koji su danas veoma uspešni i prenose drugima svoja znanja, i to na različitim jezicima, biće prikazan od 16 sati”.

Istog dana od 18 do 20 sati u svečanoj sali škole biće priređeno veče bioskopa, a učenici filmofili uživaće u omiljenim projekcijama.

Za četvrtak 17. novembar je predviđena izložba koju organizuje stručno veće za prirodne nauke .

„Ako želite da se upoznate sa prirodnim naukama, da učestvujete u geografskom kvizu, posmatrate oglede iz hemije, izvodite eksperimente iz fizike uz pomoć istraživača Marka Krstića sa Departmana za fiziku i probate neke od čajeva našeg specijalnog gosta Neše travke čekamo vas u holu škole na prvom i drugom spratu Prve niške gimnazije ” od 14 – 18 sati“, pozivaju učenici i profesori.

Veče će obeležiti humanitarni koncert, kome će prisustvovati i članice Kola srpskih sestara, koje godinama unazad podržavaju i simbolično nagrađuju aktivnosti naših učenika, ovoga puta Une dimitrijević, koja će i pevati na koncertu. U planu su zatim i karaoke i ples.

U petak, 17. novembra, biće organizovan alumni susret i panel diskusija. Ovo okupljanje je tek prvo u nizu budućih susreta, a u planu je i zvanično registrovanje udruženja alumnista, na čemu se u školi intenzivno radi.

„Nadamo se da će ovo biti početak jedne nove, aktivne tradicije koja će okupljati generacije naših učenika. Kao centralni deo programa organizovaćemo panel diskusiju na temu „Životne lekcije iz Sremca“, gde će neki od naših istaknutih alumnista podeliti svoje inspirativne priče koje su oblikovali njihove životne i profesionalne puteve”, poručuju iz najstarije niške gimnazije.

Nakon ovog susreta biće organizovano druženje sa nekadašnjim profesorima škole, koji su sada u penziji.

U ponedeljak, 20. novembra, održaće se tradicionalno Takmičenje u besedništvu. Ovogodišnja tema je: I da nije bilo opraštanja i zaborava, nepravda bi prekrila svet i stvorila od njega pravi pakao. Ovo takmičenje godinama unazad okuplja mlade besednike niških, ali i škola iz našeg regiona, a ove godine nam se pridruuju i mladi besednici iz Čačka, Vranja, Aleksinca, Sremskih Karlovaca i Pirota.

Sreda, 22. novembar, rezervisana je za „Dan hobija”. Tada će učenici pokazati i svoje veštine i sve ono što vole i kreativno rade u svoje slobodno vreme ili tokom vannastavnih aktivnosti.Neke od tih aktivnosti su šah i društvene igre, slikanje, izrada grafita, pletenje itd.

Od 17 sati, toga dana, predviđeno je i predavanje iz zanimljive nauke. a gost predavač je prof.dr Dragan Gajić sa Prirodno-matematičkog fakulteta, sa Departmana za fiziku. Predavanje nosi naziv “Kad je to puklo u pola osam ili bilo jednom u Tunguziji” .

U četvrtak, 23. novembra, od 11 sati biće uručene DSD diplome učenicima koji su položili ispit znanja nemačkog jezika. Njih 20 među kojima su bivši maturanti i učenici trećeg razreda prmiće zaslužene diplome a događaju će prisustvovati ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Centralna proslava Dana škole počinje u 13 sati u Narodnom pozorištu. Nakon Svečane akademije, članovi dramske sekcije odigraće predstavu ,,Društvo mrtvih pesnika”. Predstava je inspirisana filmom Pitera Vira i rađena je po scenariju Toma Šulmana i motivimima dramatizacije teksta Maje Bunjac. Postava broji trinaestoro učenika naše škole, članova dramske sekcije,koju vodi profesorka srpskog jezika i književnosti Danijela Gašević. U pripremi same predstave pomogle su i kulturne institucije grada Niša, među kojima je su Narodno pozorište i Studentski kulturni centar Niš.

U sklopu centralne proslave nastupiće školski hor i orkestar koji će izvesti deo svog repertoara. Očekuje se dolazak visokih zvanica iz države i grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com