DruštvoMoja priča

Aljina, devojčica iz Rusije, pošla u nišku gimnaziju bez znanja srpskog jezika, ceo razred pomaže (FOTO)

Priča o šesnaestogodišnjoj Ruskinji Aljini Panovoj iz Sankt Petersburga priča je o solidarnosti i dobrim mladim ljudima i njihovim profesorima. Kada je 1. septembra pošla u Prvu nišku fimnaziju “Stevan Sremac”, Aljina Panova nije znala ni jednu reč srpskog jezika. Uz nesebičnu pomoć profesorke Danijele Gašević, a onda i celog odeljenja, posle samo dve nedelje pomak je ogroman.

U Niš je stigla 4. avgusta iz dalekog Sankt Petersburga, kulturne prestonice Rusije. Po dokumentaciji koju je donela iz svoje zemlje, Aljina je upisana  u Gimnaziju “Stevan Sremac”, na društveno-jezički smer.

“Veliki problem pojavio se već prvog dana, Aljina ne zna jezik, nastava je na srpskom jeziku, engleski zna malo. U Nišu je trenutno sama, roditelji će joj se pridružiti tek za mesec dana. Pošla sam od toga “šta da je to moje dete” i shvatila da hitno treba pomoći “, kaže Danijela Gašević, profesorka srpskog jezika koja je i razredni starešina odeljenju II/6 ove gimnazije.

Tog prvog dana Danijela Gašević učenike je podelila u dve grupe. Zadatak prve grupe bio je da Aljinu nauči azbuku, druga grupa trebalo je da je nauči reči iz svakodnevne komunikacije. Cilj profesorke Gašević nije bio samo bio učenje, već i upoznavanje dece i zbliživanje sa novom učenicom. Azbuku je Aljina savladala već tog, prvog dana.

Foto: Danijela Gašević

U Aljinino učenje srpskog jezika uključio se ceo razred. U prvoj klupi sa njom je Sandra Vančevski koja je na sebe preuzela da joj prevodi za vreme časova. Luka Novaković je jedini u razredu koji uči ruski jezik, pa se sa Aljinom sporazumeva na njenom maternjem jeziku. U komunikaciji pomaže i profesorka ruskog jezika, a svi u razredu angažovali se i da joj pomognu da kupi udžbenike.

I za vreme odmora nije sama, novi drugari pokazuju joj gde može da kupi užinu i pričaju sa njom, mal na sprskom, malo na engleskom jeziku

I ceo razred  je ubeđen da će Aljina do kraja godine savladati  srpski jezik.

“Na početku mi je sve bilo neobično. Sve je drugačije, grad je drugačiji, škola je drugačija. Moji drugovi su dobri i  u svemu mi pomažu. Iako je sve drugačije u odnosu na moju zemlju, sve je i jako zanimljivo”, kaže mlada Ruskinja.

 Brzo se u Nišu proširila vest da je “Sremcu” nova učenica kojoj treba pomoći. Filozofski fakultet dao je besplatne časove učenja srpskog jezika na koje će Aljina krenuti od 2. oktobra. Bivša učenica ove gimnazije koje predaje na Sofiijskom univerzitetu, poslala je profesorki Gašević korisne linkove za učenje jezika jer ima iskustva u radu sa strancima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Divno, da li bi tako bilo i sa nasim detetom, koje ne govori Ruski, a upise skolu u Rusiji? Da li smo tako solidarni sa Romima?

  2. Mnogo će nauči na takav način. Formalnost da se zadovolje nametnuti kriterijumi za migrante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com