DruštvoVideo

(VIDEO) Lazareva subota u Gradskoj opštini Medijana: Sa najmlađima, na Vrbicu

Gradska opština Medijana, u saradnji sa Hramom cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača “Vožd Karađorđe” simboličnom podelom venčića, zvončića i prigodnih poklona najmlađima, tradicionalno je obeležila pravoslavni praznik, Lazarevu subotu.

„Podelom prigodnih poklona i druženjem sa najmlađima na ovaj dan, najveća niška opština, ovaj dečiji praznik, želi da učini što lepšim i veselijim, a sve u cilju očuvanja tradicije srpske istorije i kulture, koju godinama neguje održavanjem različitih manifestacija“ izjavila je ovom prilikom, članica Veća Gradske opštine Medijana, Maja Živković.

Povodom praznika, na dan dečje radosti, Gradska opština Medijana je, svojim najmlađim sugrađanima, podelila 200 venčića, zvončića i knjige sa 15. Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu.

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana, bere se olistalo pruće od vrbe, koja zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu, jer kako se veruje, prenosi snagu zelenila na decu i odrasle.

Lazareva subota ili Subota Sv. pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. A da li se to drzi u tajnosti samo za decu gradske opstine, zasto nijevobjavlheno lepo ranije eto dosla bih i moja deca da sam znao da ce biti nesto organizovamo. “Za nasu decu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com