Stari Niš

Poznati niški lekari i apotekari na Starom groblju (VIDEO)

Brojni su spomenici lekara i apotekara koji su sahranjeni na niškom Starom groblju, izdvajamo doktore Pavla Jeftića, Ljubomira Selakovića i Vojislava Stojanovića, kao i apotekara Dragutina Veličkovića.

Rezervni sanitetski major, doktor Pavle Jeftić rođen je u Šapcu, a medicinu je završio  u Beču. Jeftić je bi okružni fizikus i upravnik Okružne bolnice u Nišu, prvi niški internista i histolog. Sagradio je zgradu Okružne bolnice, a  pomagao je i  rad Crvenog krsta. U borbi protiv tifusa 1915. godine i sam je oboleo i umro 17. decembra 1915. godine.  Spomenik Pavlu Jeftiću na Starom niškom groblju sa natpisom: „Prijatelju lekaru – prijatelji i zahvalni pacijenti“, podignut je 1926. godine.

Rezervni sanitetski poručnik Dragutin Veličković bio je vojni apotekar. Po naredbi  Komande je 1915. godine ostao u niškoj Vojnoj bolnici da sačeka  bugarsku okupacijsku vojsku. Bio je oženjen Teodorom, predsednicom pododbora udruženja „Knjeginja Ljubica“ koja je zaslužna za podizanje spomenika palim braniocima Niša 1929. godine na ulazu u Nišku Banju. Njen otac, Ljubomir Selaković, bio je kraljevski potpukovnik i vojni lekar i njegova bista je prvo umetničko delo na Starom niškom groblju, postavljena 1911. godine.

Aktivni sanitetski pukovnik, doktor Vojislav Stojanović rođen je u Jagodini, a medicinu je završio u Beču. Bio je upravnik stalne Moravske vojne bolnice, umro je od pegavog tifusa 1915. godine. Na njegovom spomeniku se od 1924. godine nalazila skulptura Anđeo sa lirom, rad čuvenog vajara Marina Studina. Nažalost, 10. januara 2006. godine, skulptura je ukradena i do danas nije pronađena.

Projekat “Aleja zaboravljenih velikana” sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. не поменусте Драгутина Петковића суоснивача и првог управника Пастеровог завода у Нишу, лекара који је имао важну улогу у реорганизацији српског санитета на Солунском фронту, учесника више ратова носиоца бројних одликовања и оснивача прве приватне болнице „Санаторијум Петковић” у Нишу.[1]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com