Društvo

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Niša od Turaka

Polaganjem venaca na Spomenik Todoru P. Stankoviću i oslobodiocima u Nišu je obeležen Dan oslobođenja od Turaka. Vence su položili predstavnici grada, gradskih opština, vojske, policije i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Niš je oslobođen od turske okupacije pre 146 godina.

“Moramo da negujemo našu kulturu sećanja na ono što je oslobodilački narod Niša, i Srbije u celini, učinio. Ljudi moraju da znaju. Veliki deo njih i ne zna šta se događa, ne samo za ovaj današnji datum već i za druge dane. To je ono što moramo, da bi srpski rod opstao svuda i bio prepoznat i ujedinjen“, pojašnjava prof. dr Vidimir Veljković, predsednik Skupštine SUBNOR-a Niša.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski istakla je da je važno pamtiti današnji dan i učiti generacije da ovaj dan ne zaboravljaju i da se čuvajući danas mir i oslobodu odužujemo onima koji su zaslužni da danas živimo u miru.

Spomenik Todoru P. Stankoviću

Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavojorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije.

Zastavu Kneževine Srbije je na niškoj Tvrđavi, stambol kapiji u oslobođenom Nišu postavio je Nišlija Todor P. Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com