Društvo

Osnovna škola „Kralj Petar I” uspešno sprovodi projekat – Hajde da čujemo glas ekologije u školi

U toku školske godine u niškoj Osnovnoj školi „Kralj Petar I” sprovodi se projekat Fondacije Tempus program Erasmus+. Projekat pod nazivom „Hajde da čujemo glas ekologije u školi“ sprovodi se sa partnerima iz Portugalije, Španije, Turske i Italije.

“Koristeći sopstvena iskustva iz prethodnih projekata, obuke koje je organizovala Fondacija Tempus i timskim radom, uspeli smo da odgovorimo svim zahtevima iz aplikacionog formulara i da vrlo ambiciozno apliciramo za sredstva od 120.000 evra, kaže za Niške Vesti Jelena Cvetković, nastavnica biologije.

U OŠ ,,Sveti Sava” organizovan je događaj “Erazmus dani”, gde je promovisana ideja i ciljevi projekta kao i novine koje uvodi ova škola kroz finalni proizvod – Priručnik primera dobre prakse sa akcentom na razvoju Ključnih i Zelenih kompetencija. Najveća novina je upravo korišćenje Zelenih kompetencija koje je Evrpopska komisija promovisala krajem 2022. godine

Pokrenut je sajt i Fejsbuk strana „Hajde da čujemo glas ekologije u školi”.

“Prva mobilnost u Portugaliji. Obaveza nam je bila da se dobro pripremimo kako bi nastavnicima iz partnerskih škola što više približili ciljeve projekta. Bili smo gosti škole Agrupamento de Escolas Dr. António Augusto Louro u Sejšalu decembra prošle godine. Jedna od dogovorenih stvari na mobilnosti je pokretanje digitalnog eko magazina koji je u fazi izrade”, rekla je Cvetković.

Ova niška škola bila je deo istraživanja „Ekološki identitet učenika osnovne škole u Srbiji“ i na početnom testiranju učenici su ostvarili drugi uspeh u konkurenciji od nešto manje od 50 škola. Škola ima poziv za završnu prezentaciju ELIPS projekta, gde će promovisati Erasmus projekat i primere dobre prakse koji će se u toku projekta razviti.

Aktivnosti u projektu se nastavljaju u Španiji. Sa nastavnicima idu i učenici 6. razreda. Ceo postupak odabira učenika je transparentan, konkurs je istaknut na oglasnoj tabli.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com