Kultura

“Zimski“ bioskop u Mašinskoj oživljava alternativnu scenu -“Niškobudžetni bioskop”

Platno, projektor, kauč, da bioskop može da se napravi od štapa i kanapa dokazale su studentkinja treće godine Filozofskog fakulteta Emilija Drašković  i diplomirana likovna umetnica Una Mladenović svojim projektom „Niškobužetni bioskop“.

Uz strpljenje i uloženi trud Emilija je uspela da ostvari svoje snove i realizuje projekat. Navodi kako ništa ne bi uspela bez podrške prijatelja i poznanika.

Ideja o „Niškobudžetnom bioskopu“ rađa se još letos, ali zbog manjka sredstava i okolnosti projekat je ugledao svetlost dana sredinom januara ove godine.

Kako kaže Emilija, ideja se rodila po uzoru na Jugoslovensku kinoteku, Bife Ventil i još neka mesta u Beogradu koje rade slične stvari kao koje je ona zamislila.

Foto: Andrija Gogić

Prvobitna ideja je bila bioskop na otvorenom, sličan onome sa Nišville džez festivala, ali zbog okolnosti „zimski“ bioskop je otvoren u prostorijama alternativnog kulturnog centra „Fuzz“ u kompleksu Mašinske industrije.

Bioskop je napravljen kako bi povezao mlade ljubitelje kinematografije u Nišu, koji su i sami pomogli u realizaciji ideje.

Bioskop funkcioniše po principu ciklusa koji se menja na mesečnom nivou, projekcija filmova održava se svakog četvrka, a tema prvog ciklusa je „Otuđenost i Povezanost“ u kojem su se do sad puštali filmovi „Raspoloženi za ljubav“ i „Nebo nad Berlinom“.

„Hteli smo da izbegnemo dosadne žanrovske tematike, teme same biramo i gledamo da stvorimo nešto što nije već viđeno“, rekla je Emilija navodeći da kolege iz Beograda već rade takve stvari.

Foto: Andrija Gogić

Za realzaciju postera bili su zaduženi studentkinja Una Mladenović, jedna od inicijatora ideje, uz pomoć studenta grafičkog dizajna Đorđa Markovića.

Iako su vremenski uslovi pravili potencijalni problem, ova dva filma imala su veliki odziv publike.

„Parovi su izašli na dirljivi ljubavni film, mnogi su plakali, mnogi su razumeli i osetili film, to mi je bilo fascinantno pošto dugo nisam upoznala takav tip ljudi“, rekla je Emilija.

Cilj je otkrivanje alternativnih filmova, poznatih u svetu, ali onih koji prelaze granice mejnstrima, bioskop koji više liči na dnevnu sobu nego na veliku salu sa sedištima.

Ulaz na filmove je simboličan – donacija, sav novac koristi se za unapređivanje same ideje.

Pošto nam dolazi Dan zaljubljenih, a samim tim i februar, zamišljeno je da sledeći ciklus filmova bude ljubavan, gde kako kaže Emilija, neće biti romantičnih komedija, već „čudnih“ ljubavnih filmova.

U četvrtak  25.1. održaće se projekcija dva filma „Kratki film o ljubavi“ (1988) i „Pristanište“ (1962).

Emilija ne odustaje od prvobitne ideje, naglašava da postoji mogućnost, kada se vremene prolepša, bioskop preseli na otvoreno. Sve što vam je potrebno za užitak u ovom bioskopu jesu grickalice i dobra volja, a vi ne propustite projekciju sledećeg filma u četvrtak.

Foto: Andrija Gogić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com