Kultura

Odlomkom iz predstave Nadežda Petrovic počela Književna kolonija u Sićevu. Nagrada “Ramonda serbika” uručena piscu Zoranu Živkoviću

U Sićevu je sinoć otvorena 32. međunarodna Književna kolonija koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja čiji je organizator Niški kulturni centar. Kolonija je počela odlomkom iz predstave Nadežda Petrović, a nakon toga uručena je i nagrada “Ramonda serbika”.

Ovogodišnji laureat nagrade „Ramonda serbika“ je pisac, esejista, prevodilac, izdavač, urednik, scenarista, prof. dr Zoran Živković. Nagrada, koju je dobitniku uručio pisac i predsednik žirija Dejan Stojiljković, dodeljuje se za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti.

“Veoma sam počastvovan što imam priliku da budem ovde i što mi je uručena jedna od najzančajnijih srpskih književnih nagrada. Značaj nagrada se meri prema dobitnicima, ako pogledate prethodnih 28 imena, videćete, ako mogu da dozvolim sebi da kažem, jednu prvu ligu ličnosti u svetu književnosti i kulturi uopšte. Naći se u tom timu je čast, ali i obaveza”, kazao je prof. dr Zoran Živković.

On je rekao da će već u petak dobiti još jednu nagradu u Crnoj Gori, za stvaralaštvo u kulturi.

“Sa setom primam ove nagrade, jer čini mi se da one govore “to što si imao da kažeš, kazao si, sada ne moraš više, dosta je, nemoj da preteruješ”. I zbilja, piscima preti jedna velika opasnost, ja sam i svoje studente upozoravao da ako žele da nastave da budu pisci da je pitanje kako će završiti priču. Skloni su autogolovima. Imamo mnogo takvih primera. Objavljuju se često nepotrebne knjige na kraju karijere. Pitanje je da li ću ja odoleti tome. Ova vrsta nagrade u tom smislu ima nešto setno, nešto tužno. Osetite se kao čovek od koga se više ništa ne očekuje. Onda se utešite, da su ovakve nagrade ipak bolje od poshumnih. Međutim ova nagrada za mene ima specifičan značaj. Ja nju doživljavam kao svojevrsnu apsolvenciju, kao oproštaj grehova”, istakao je pisac.

Niški pisac Dejan Stojiljković rekao je da je prof. Živković dosta uticao i na njegov rad.

“Ovo je nagrada za životno delo, ali to ne znači da laurelati nakon nje neće da urade i stvore nešto još značajnije. Pred mnogima je veliki put u stvaranju novih svetova, osvajanju novih granica… Ja sam veoma počastvovan što je prof. Živković, jedan od mojih uzora, dobio ovu nagradu”, kazao je Stojiljković.

Odluku je žiri doneo jednoglasno, a u obrazloženju je naveo:

Baveći se (naučnom) fantastikom, Živković ostvaruje monumentalni opus, čija se sveobuhvatnost ogleda kako u literaturi (književno stvaralaštvo, istraživački i urednički rad, prevođenje), tako i u drugim medijima (film i televizija). Zoran Živković je postavio ne samo temelje SF-a u srpskoj kulturi, već i stvorio dela koja danas spadaju u klasike ovog žanra svetske književnosti. O tome najbolje govori činjenica da je objavljeno 117 stranih izdanja njegovih knjiga, na dvadeset jezika, što ga svrstava u kategoriju naših najprevođenijih živih pisaca.“

Međunarodna književna kolonija Sićevo je najstarija takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u selu Sićevu u blizini Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com