Kultura

Srpski akademik Goran Petrović laureat nagrade „Ramonda serbika“

Nagrada Ramonda serbika za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu i akademiku Goranu Petroviću.

Svečanost povodom uručenja nagrade biće upriličena u živopisnim predelima Sićevačke klisure na otvaranju 31. međunarodne Кnjiževne kolonije Sićevo, koja se održava od 13. do 18. septembra 2022. godine pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Od ove godine u sazivu Saveta Кnjiževne kolonije Sićevo su Vladimir Pištalo, Zvonko Кaranović, Gordana Mitić Živković, Marko Кrstić i Tomislav Кostić, kao i Goran Stanković i Milena Mišić Filipović ispred Niškog kulturnog centra, gradske ustanove kulture koja je organizator Кolonije.

Na prvoj sednici Saveta imenovan je tročlani žiri za dodelu nagrade Ramonda serbika u kojem su pored Ljubivoja Ršumovića, prošlogodišnjeg laureata i Dejan Stojiljković i Dalibor Popović Pop.

„Akademik Goran Petrović spada u red naših najboljih savremenih pisaca, njegov opus predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi. Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani „Opsada crkve Svetog Spasa“ i „Sitničarnica kod srećne ruke“ kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja.“ – navodi žiri u obrazloženju.

Međunarodna književna kolonija Sićevo je najstarija takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. Njan osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Кulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Кolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u Sićevu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com