Kultura

Prof. dr Zoran Živković laureat nagrade „Ramonda serbika“ za 2023. godinu

Nagrada “Ramonda serbika” za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti dodeljuje se srpskom piscu Zoranu Živkoviću. Ove godine nagrada se dodeljuje po 28. put.

Svečanost povodom uručenja nagrade biće upriličena u živopisnim predelima Sićevačke klisure na otvaranju 32. Međunarodne književne kolonije Sićevo, koja se održava od 12. do 17. septembra 2023. godine pod pokroviteljstvom Grada Niša, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u organizaciji Niškog kulturnog centra.

Programski savet kolonije imenovao je tročlani žiri za dodelu nagrade “Ramonda serbika” u kojem su pored Gorana Petrovića, prošlogodišnjeg laureata i Dejan Stojiljković i Prof. dr Dejan Milutinović.

„Jednoglasnom odlukom žirija Književne kolonije Sićevo, nagrada „Ramonda serbika“ za 2023. godinu za celokupno književno-naučno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kulturi dodeljuje se piscu, esejisti, prevodiocu, izdavaču, uredniku, scenaristi, profesoru dr Zoranu Živkoviću.

Baveći se (naučnom) fantastikom, Živković ostvaruje monumentalni opus, čija se sveobuhvatnost ogleda kako u literaturi (književno stvaralaštvo, istraživački i urednički rad, prevođenje), tako i u drugim medijima (film i televizija). Zoran Živković je postavio ne samo temelje SF-a u srpskoj kulturi, već i stvorio dela koja danas spadaju u klasike ovog žanra svetske književnosti. O tome najbolje govori činjenica da je objavljeno 117 stranih izdanja njegovih knjiga, na dvadeset jezika, što ga svrstava u kategoriju naših najprevođenijih živih pisaca“, navodi žiri u obrazloženju.

Međunarodna književna kolonija Sićevo je najstarija takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u selu Sićevu u blizini Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com