Sport

Novi uspon na vrhove Stare planine članova PD “Suva planina”

Nakon tačno godinu dana od akcije u kojoj su prepešačili veći deo grebena Stare planine, članovi PD Suva planina iz Niša vratili su se, kako kažu, možda i najlepšoj planini čvrsto rešeni da ovog puta popnu prelepe vrhove Kopren i Tri Čuke, koji su sticajem okolnosti prošle godine izostali.

Na akciju je krenula petočlana ekipa sastavljena  od članova PD “Suva Planina“. Nakon dvočasovne vožnje stigli su u Dojkince nešto posle 5 sati ujutru i nakon kraće pripreme krenuli na uspon. U nastavku teksta pročitajte njihove doživljaje…

Krećemo lagano stazom ka kraškoj uvali Ponor koja se nalazi na 1450mnv. Prvi deo staze ide kroz šumu uz neizostavni žubor reke. Nakon šume izlazimo na čistinu koja se proteže sve do Ponora usput gazeći poleglu travu. Uživamo u pogledu na okolne vrhove i ubrzo stižemo do Ponora, kraške uvale u kojoj izvire reka i nakon samo par metara ponovo nestaje u steni. Nakon slikanja i kraće pauze nastavljamo uspon ka prvom vrhu tog dana, Koprenu.

U ovom delu staza nije naporna za hodanje, a usput naišli i na borovnice kojima su se okrepili za nastavak avanture.

U 11:15 izlazimo na Kopren gde nailazimo na Bugarskog planinara nama neobičnog imena Plamen. Nakon prijatnog razgovora, slikanja i odmora nastavljamo užurbano ka sledećem vrhu, koji se sada sasvim dobro vidi u daljini, Tri Čuke jer nam preostaje još dvadesetak kilometara do završetka akcije.

Polako stižu i do prvih polja obraslih klekom koja u velikoj meri otežava kretanje. Prvu čuku penju u 13:30, drugu čuku u 13:45 i treću u 14:00 čime završavaju sa usponom tog dana. Nakon kraće pauze za uživanje u vidikovcima koji se pred njima otvaraju, kreću ka Arbinju i vodopadu Tri kladenca. Gusta kleka otežava kretanje ali ubrzo nalaze stazu koja kasnije uvodi u šumu punu pečuraka.

U tom momentu vreme počinje da se kvari, počinje kratkotrajan pljusak i grmljavina koja nam unosi nemir. Ne želeći da rizikujemo odlučujemo da ne idemo do vodopada Tri kladenca jer nam je preostalo još 12km do doma u Dojkincima. 

Nastavljamo put kroz Arbinje, verovatno jedan od najlepših predela Stare planine, uživajući u slapovima koji nas okružuju, strahujući da će možda ubrzo nestati ukoliko dođe do izgradnje mini hidroelektrana. Usput svraćamo do vodopada Tupavica na kome još uvek ima dosta vode pa koristimo priliku da napravimo po koju fotografiju.

 U planinarski dom stižemo malo pre 20h, izmorenih tabana nakon 14 I po sati hoda, jer smo tog dana presli 33km uz visinsku razliku od 1250mnv  

Vodič akcije
Miloš Anđelković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com