Društvo

Na području Stare planine šest krava uginulo zbog šuštavca

Na području Stare planine, nekoliko domaćinstava suočava se s ozbiljnom krizom, jer je šest krava uginulo zbog zarazne bolesti šuštavca. Nakon što su krave preminule, dijagnoza je potvrdila prisustvo ove opasne bolesti.

Iako je šuštavac poznat po tome da pogađa krave, važno je napomenuti da može zahvatiti i svinje, koze i ovce. Srećom, ova bolest nije prenosiva na ljude.

Zaražene krave bile su na ispaši kada su obolele. Šuštavac je takođe prisutan i među ovcama. Veterinarski tehničar i narodni poslanik Milija Miletić apeluje na stočare da hitno prijave slučajeve ove bolesti Veterinarskoj ustanovi.

Stevanović (levo), Milković (u sredini), Miletić (desno), foto: Knjaževačke novine
Foto: M.M.

Miletić je rekao da se područje Knjaževca mora odmah staviti pod kontrolu i sprovesti neophodnu vakcinaciju stoke. On je pozvao Upravu za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede da pruže smernice kako bi okolne opštine koje se graniče sa Knjaževcem takođe sprovele vakcinaciju. Troškove vakcinacije bi prema njegovim rečima trebalo da snosi država.

Ova zarazna bolest se najčešće prenosi putem hrane i karakteriše visoka stopa smrtnosti. Brza vakcinacija stoke na jugoistoku Srbije postaje neophodna. Miletić ističe važnost preventivnih mera, napominjući da je afrička kuga kod svinja još uvek prisutna i nanosi velike štete. Zato se ne sme čekati da se bolest proširi i napravi još veću štetu stočarima i državi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com