Politika

Antibeton žurka-protest i peticija za zeleniju Palilulu

Na trećem „Antibeton protestu“ Nišlije glasale na zboru građana i potpisale peticiju – Hoćemo Park za sve Nišlije a ne Pakt za profit vlasti i investitora, piše u saopštenju Grupe građana "Nišlije da se pitaju".

Za vikend je održana druga „Antibeton žurka“ u prirodi, na sportskom terenu iznad Stare ciglane, kome su lokalna vlast i urbanisti serijom urbanističkih planova za poslednje tri godine oduzeli višedecenijsku javnu namenu, stoji u saopštenju.

“Na zahtev investitora, kome je uspelo da otkupi ovo zemljište i pored toga što se nepokretnost nalazi u postupku restitucije, ova poslednja oaza zelenila, sporta i rekreacije svih Nišlija proglašena je građevinskim zemljištem na kome će investitor moći da izgradi 2500 stanova, da betonira čitavo brdo i ostvari profit od 75 miliona evra“.

Protest je okupio više od sto Nišlija, najviše Palilulaca iz obližnjih naselja koji su, u slučaju da betonsko naselje bude izgrađeno, najugroženiji opasnostima od novih poplava, još većeg aerozagađenja i saobraćajnog kolapsa, uništenja eko-sistema – prirode, šume, životinja i ptica koje još uvek žive u ovoj poslednjoj „prirodnoj oazi“, tvrde ovi aktivisti.

Pored građana Palilule protestu su se priključile i Nišlije iz svih delova grada koji su porodično, sa decom, došli da izraze nezadovoljstvo što se urbanističke odluke donose protivno njihovim potrebama, ali i zbog prodaje ovog zemljišta investitoru, uprkos tome što pravi vlasnik porodica Popović vodi postupak za restituciju ove svoje nekadašnje imovine, saopštila je ova grupa građana.

Foto: Grupa građana “Nišlije da se pitaju”

U ime udruženja „Nišlije da se pitaju“ obratili su se Tamara Milenković Kerković, Slaviša Dinić i Dragana Milutinović istakavši da je urbana gradnja potrebna ali da se gradovi razvijaju prema potrebama građana a ne prema ličnim interesima nekoliko ljudi u gradu.

Poručeno je – Hoćemo Park a ne Pakt za profit , nakon čega je održan zbor građana, kao zakoniti a zapostavljeni vid direktne demokratije, na kome su sve Nišlije jednoglasno odlučile da traže Park umesto betona a potpisima na Peticiji potvrdili da traže poništaj nezakonito donetog Plana generalne regulacije – Palilula 2 .

“Poništenje ovog PGR-a je ključno jer je njime promenjena javna namena i predviđeno uništenje ove „zelene oaze“ i izgradnja betonskih blokova visokih 50 metara, koji će sprečiti cirkulaciju vazduha sa brda do centra Niša. Okupljene Nišlije a i brojna deca su glasno podržala da u Nišu ima mnogo boljih lokacija za gradnju stanova, a da „Naše terenče“ kao jedinstvena „oaza slobode i prirode“ treba da se sačuva kao park za Palilulu i za Niš”, piše u saopštenju.

U okviru ovog druženja u prirodi ali i manifestacije odlučnosti Nišlija da se sačuva „Naše terenče“ i prostor za generacije, deca su uz igru i druženje zalila sadnice kestena i drena, koje su prošli put posadili a „Nišlije da se pitaju“ su im poklonile knjige i lopte kao nagrade za najlepše crteže, piše u saopštenju grupe građana koje je potpisala Tamara Milenković Kerković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com